Svet

Suspendovana presuda protiv bivšeg premijera Pakistana Imrana Kana

Viši sud u Islamabadu je saopštio da će njegova presuda ostati suspendovana dok se ne donese konačna odluka. Kanov advokat je rekao da sud nema dokaza koji bi potkrepili optužnicu
Suspendovana presuda protiv bivšeg premijera Pakistana Imrana KanaGetty © EuropaNewswire/Gado

Visoki sud u Islamabadu suspendovao je danas zatvorsku kaznu bivšem premijeru Pakistana Imranu Kanu u slučaju u vezi sa ilegalnom prodajom državnih poklona, javljaju lokalni mediji.

Istovremeno, sud je suspendovao i kaznu njegovoj supruzi Bušri, prenosi pakistanska televizija Geo njuz.

Kan i njegova supruga osuđeni su početkom godine na po 14 godina zatvora, samo nedelju dana pre parlamentarnih izbora u Pakistanu.

Ipak, Kan će ostati u zatvoru zbog niza drugih presuda protiv njega, zbog kojih nije mogao da se kandiduje na izborima.

Viši sud u Islamabadu je saopštio da će njegova presuda ostati suspendovana dok se ne donese konačna odluka. Kanov advokat je rekao da sud nema dokaza koji bi potkrepili optužnicu.

Kan i njegova supruga su osuđeni zbog navodne prodaje poklona koje su dobili dok tokom njegovog mandata od 2018. do 2022. godine, od kojih su navodno zaradili oko 500.000 dolara.

Presuda je usledila nakon istrage najvišeg tela za borbu protiv korupcije Nacionalnog biroa za odgovornost (NAB), a uključivala je i desetogodišnju zabranu vršenja javne funkcije.

Bivši pakistanski premijer i njegov tim negirali su optužbe, ocenjujući da je suđenje bilo nepravedno i da je čitav proces politički motivisan.

image