Svet

Nemačka kompanija "Adidas" uklanja Belu Hadid iz reklamne kampanje zbog kritike Izraela

U zvaničnom saopštenju vlade Izraela objavljenom na Iksu navodi se da se protive da Hadidova bude zaštitno lice kampanje nemačkog brenda "Adidas"
Nemačka kompanija "Adidas"  uklanja Belu Hadid iz reklamne kampanje zbog kritike Izraela© Gotham/GC Images

Kompanija "Adidas" pridružila se kulturi otkazivanja i izbacila je supermodel Belu Hadid, koja je po ocu Palestinka, iz reklamne kampanje za patike.

Nemačka kompanija sportske opreme saopštila je da će da "revidira" svoju kampanju nakon kritika iz Izraela zbog angažovanja Bele Hadid i da povlači njene fotografije.

Ovo nije prvi put da se manekenka našla na udaru kritika. Naime, sestre Bela i Điđi Hadid, Palestinke su godinama zagovornice pokreta "Slobodna Palestina" u Americi. Uprkos kritikama s kojima se ovih dana suočavaju, od svojih stavova ne odustaju bez obzira na opasnost da će ih "otkazati"

"Čak i ako se moja karijera završi, nikada neću prestati da podržavam Palestinu. Ne bojim se da ću izgubiti posao modela i nastaviću da govorim o Palestini", poručila je Bela Hadid ranije.

Sestre Hadid, a prevashodno Bela, godinama otvoreno skreću pažnju na situaciju u Gazi i posećuju proteste i skupove u znak podrške Palestini, tako da ne iznenađuje interesovanje javnosti za njihovu višednevnu "društvenomedijsku tišinu".

Američka manekenka bila je zaštitno lice kampanje za patike "SL72" koje "Adidas" opisuje kao bezvremeni klasik.

Manekenka, koja je i ranije izazvala gnev izraelske vlade zbog navodnog skandiranja slogana "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna", optužena je za antisemitizam.

Bela Hadid je više puta kritikova izraelsku vladu i podržavala Palestince tokom godina, a 23. oktobra na Instagramu je podelila objavu u kojoj žali zbog gubitka nevinih života, i istovremeno pozvala svoje pratioce da vrše pritisak na svoje lidere da zaštite civile u Gazi.

U zvaničnom saopštenju vlade Izraela objavljenom na Iksu navodi se da se protive da Hadidova bude "zaštitno lice (Adidasove) kampanje" za retro model patika iz 1972. godine kada su "jedanaest Izraelaca ubili palestinski teroristi tokom Olimpijskih igara u Minhenu".

image