Svet

Šekspirovska drama: Kakvu igru igra Barak Obama?

Odnos aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog demokratskog prethodnika Baraka Obame, tokom čijeg mandata je bio potpredsednik, ponovo je isplivao u centar pažnje, nakon što je Obama navodno predložio da se Bajden povuče iz predsedničke trke
Šekspirovska drama: Kakvu igru igra Barak Obama?Getty © Michael Reynolds-Pool

Nakon skoro mesec dana iznenađujuće agresivne medijske kampanje i intenzivnih poziva velikog broja demokrata da se povuče iz predsedničke trke, američki predsednik i dojučerašnji predsednički kandidat Džozef Bajden objavio je da se ipak neće nadmetati na izborima u novembru.

Iako je Bajdenova (ne)sposobnost da pobedi na izborima već nedeljama tema broj jedan u američkim medijima, njegova odluka da se povuče svega tri i po meseca pre glasanja iznenadila je mnoge, pošto je aktuelni predsednik u više navrata ponovio da ne planira da neće odustati od novog okršaja sa republikancem Donaldom Trampom.

To je pokrenulo lavinu spekulacija o ulozi koju su uticajni članovi Demokratske partije imali na Bajdenovu odluci da se povuče. Iako niko od njih to nije učinio javno, veruje se da su demokratski teškaši poput članice Kongresa Nensi Pelosi, lidera većine u Senatu Čaka Šumera i lidera demokrata u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa prethodnih dana od aktuelnog predsednika tražili da se povuče.

Nakon više od pedeset godina aktivnog bavljenja politikom, Bajden ne bi trebalo da bude iznenađen "izdajom" svojih kolega, koji su pokazali spremnost da ga pute niz vodu čim su "osetili krv". Međutim, on to verovatno nije očekivao od jednog od svojih nekada najbližih saradnika – bivšeg predsednika Baraka Obame.

Zašto se Obama okrenuo protiv svog nekadašnjeg potpredsednika?

Prema pisanju "Njujork tajmsa", Obama je tokom nedavnog razgovora sa Bajdenom upozorio da bi demokrate mogle da dožive "katastrofalni poraz", dok su nekadašnji savetnici i stratezi nekadašnjeg predsednik bili među najotvorenijim kritičarima Bajdenove kampanje i učinka tokom predsedničke debate 27. juna.

Obama je, navodno, pokušao da "na lep način sugeriše" aktuelnom predsedniku da se povuče, kako se ovaj ne bi naljutio i postao još odlučniji u svojoj odluci da izađe na crtu Donaldu Trampu. Međutim, "Njujork tajms" navodi da Obamini saveti "nisu bili preterano dobrodošli", kao i da je Bajden bio ljut na svog nekada bliskog saradnika zbog pokušaja da ga "izbaci" iz predsedničke trke.

Nakon što je Bajden saopštio da će se ipak povući, Obama je ubrzo objavio saopštenje u kom je pohvalio rezultate svog nekadašnjeg potpredsednika, dodajući da "zna da Džo ne bi doneo takvu odluku da ne misli da je ona najbolja za Ameriku". Nekadašnji predsednik je, pomalo kriptično, dodao da "veruje da će lideri naše stranke uspeti da stvore proces iz kojeg će se pojaviti izvanredan kandidat".

Obama, dakle, nije otvoreno stao iza nominacije aktuelne potpredsednice Kamale Haris, koja je aktuelni favorit da zameni Bajdena. Nju je do sada javno podržalo preko 200 članova predstavničkog doma, senatora i guvernera – ali i porodica Klinton, inače veoma uticajna u demokratskim krugovima.

Harisovu je podržao i sam Bajden, koji je na Iksu napisao da je odluka iz 2020. da je imenuje za potpredsednicu "najbolja odluka koju je napravio".

Obamini motivi i dalje nisu najjasniji, a u javnosti su se pojavile različite teorije. Jedna od njih je da nekadašnji predsednik pokušava da "očisti put" za nominaciju svoje supruge Mišel, o kojoj se već godinama govori kao o potencijalnom predsedničkom kandidatu Demokratske partije.

O potencijalnoj kandidaturi Mišel Obame na Iksu je pisao nekadašnji kandidat za republikansku predsedničku nominaciju Vivek Ramasvami, ali i milijarder i vlasnik te platforme Ilon Mask, koji je u odgovoru na objavu da bi nekadašnja prva dama mogla da bude predsednički kandidat napisao da to "deluje neizbežno".

Mišel Obama važi za jednu od najpopularnijih ličnosti među glasačima demokrata, a nedavno istraživanje Ipsosa pokazalo je da bi ona jedina mogla da pobedi Trampa na predsedničkim izborima. Međutim, ona je u više navrata rekla da nema političkih ambicija, te da se neće kandidovati na predsedničkim izborima.

Demokrate bliske Obami tvrde da "ne bi trebalo obraćati previše pažnje" na činjenicu da nekadašnji predsednik nije podržao Harisovi, kao i da on "želi da se pozicionira kao nepristrasan stariji državnik", navodi "Njujork tajms".

U isto vreme, američki aktivista i komentator Džek Posobik je napisao da Bajdenova podrška kandidaturi Kamale Haris nije iskrena, odnosno da se on na taj način sveti demokratama koje su mu "zabile nož u leđa", pošto je svestan da ona ne može da pobedi na izborima.

Barak i Džo – saradnici i (ne tako dobri) prijatelji

Najnovije spekulacije navodnoj ulozi Baraka Obame u odluci Džozefa Bajdena da se povuče iz predsedničke trke ponovo su podgrejali spekulacije da odnosi dvojice političkih veterana nisu tako dobri kao što se prikazuju u javnosti.

Iako je Obama u više navrata hvalio učinak svog nekadašnjeg "broja dva", ali i učestvovao u njegovim predizbornim mitinzima, njihov odnos je od samog početka, odnosno od kada je Obama postao senator 2005, gde je morao da sarađuje sa 19 godina starijim i znatno iskusnijim Bajdenom, bio komplikovan i opterećen međusobnim nepoverenjem.

Njih dvojica su se našli na suprotnim stranama tokom demokratskih predizbora 2008, kada je Bajden Obamu nazvao "prvim mejnstrim Afroamerikancem koji je artikulisan, čist, pametan i lepo izgleda", zbog čega se našao na udaru kritika, nakon čega se izvinio svom protivkandidatu.

Obama je kasnije iste godine izabrao Bajdena kao svog potpredsedničkog kandidata, navodno zato što je uz sebe želeo "starijeg i iskusnijeg političara bez prevelikih političkih ambicija", koji bi predstavljao kontrast njegovoj mladosti i dinamičnosti.

Iako se njihov odnos donekle popravio tokom Obamina dva mandata na čelu SAD, on nikada nije bio savršen. Predsednik je svom "broju dva" zamerao to što je umeo da izgubi kontrolu i ulazi u zapaljive rasprave sa drugim zvaničnicima, dok je Bajden Obami prebacivao njegovu neodlučnost u napetim situacijama i nespremnost da pregovara sa Kongresom.

Bajden Obami nije zaboravio ni to što je tokom trke za demokratsku nominaciju na izborima 2016. godine podržao Hilari Klinton, a ne njega, navodno zato što je verovao da nekadašnja prva dama ima "najbolje šanse da pobedi".

Tokom predizbora četiri godine kasnije, Obama je odbio da podrži bilo kog kandidata, uključujući i Bajdena, da bi "prelomio" i stao iza svog potpredsednika tek nakon što je on porazio sve konkurente.

image