Svet

"Foks njuz": Bajden vređao Obamu u mejlovima 2010. godine

Predsednik Obama i njegov tadašnji potpredsednik Bajden imali su zategnute odnose tokom osam godina provedenih na vlasti, otkriva knjiga Gabrijela Debenedetija
"Foks njuz": Bajden vređao Obamu u mejlovima 2010. godineGetty © Mark Wilson

Poruke pronađene na napuštenom laptopu Hantera Bajdena otkrile su razgovor iz 2010. u kojem je sin tadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena optužio tadašnjeg predsednika Baraka Obamu da je plagirao govore svog oca.

Džozef Bajden je odgovorio tako što je kritikovao svog šefa jer "nema milosti".

Razmena mejlova u septembru 2010, o kojoj je prvi izvestio "Foks njuz", počela je tako što je Hanter Bajden svom ocu napisao da je Obama ukrao njegove reči u govoru na sindikalnom događaju u Viskonsinu.

Nakon što je citirao neke od redova iz Obaminog govora, Hanter Bajden je rekao: "Iznenađen sam što nije završio dugu šetnju uz kratke stepenice", aludirajući na frazu koju je Džo Bajden koristio tokom svoje neuspešne predsedničke kampanje 2008. godine.

Poruka je poslata na ličnu imejl adresu Džozefa Bajdena, koja je navodno bila jedna od mnogih koje je koristio za komunikaciju sa članovima porodice. Tadašnji potpredsednik je odgovorio na optužbe svog sina za plagijat rekavši da Obama "nema milosti".

Bajdenova prva neuspela kandidatura za predsednika iz 1987. godine se, ironično, neslavno završila kada je uhvaćen kako plagira reči iz govora drugih političara, uključujući pokojnog Roberta F. Kenedija.

On je bio primoran da prizna da je plagirao i delove rada koji je pisao kao student prava, a mediji su objavili da je tokom kampanje lagao i o svojim akademskom uspesima i učešću u pokretu za građanska prava iz šezdesetih godina prošlog veka.

Bajden i Obama su imali zategnute odnose pre i tokom osam godina u Beloj kući, navodi se u knjizi autora Gabrijela Debenedetija, koja detaljno opisuje kako je Obama Bajdena smatrao "snishodljivim".

Tadašnji predsednik je, navodno, razmišljao da Bajdena zameni sa Hilari Klinton kada se kandidovao za reizbor 2012. godine.

On je nevoljno podržao Bajdena za predsednika 2020, uprkos tome što je mislio da bi njegova kandidatura mogla da bude "nezamislivo bolna", napisao je Debenedeti.

Bajden je Obamu u intervjuu 2007. godine opisao kao "prvog mejnstrim Afroamerikanca koji je artikulisan, bistar, čist i fin momak".

image