Svet

Trans aktivisti gađali feministkinje i lezbejke pitama i jajima: Kuda sa transrodnim ubicom?

Aktivistkinje protestovale zbog mogućeg slanja osuđenog ubice Dejne Rivers, biološkog muškarca koji se identifikuje kao žensko, u ženski zatvor
Trans aktivisti gađali feministkinje i lezbejke pitama i jajima: Kuda sa transrodnim ubicom?Getty © Scott Olson / Staff

Feminističke i lezbejske aktivistkinje koje protestuju zbog mogućeg slanja osuđenog ubice Dejne Rivers, biološkog muškarca koji se identifikuje kao žensko, u ženski zatvor napadnute su ispred zgrade Višeg suda okruga Alameda u Kaliforniji.

Rivers, rođen kao Dejvid Vorfild, osuđena je prošlog meseca po tri tačke optužnice za ubistvo tročlane porodice i podmetanje požara kao i paljenje njihove kuće 2016. godine, a očekuje se da će kaznu služiti u ženskom zatvoru. 

Kako nalaže kalifornijski zakon donet 2021. godine, zatvorenici koji se identifikuju kao  transrodni, nebinarni i interseksualni mogu "da zatraže da budu smešteni i pretreseni na način koji je u skladu sa njihovim rodnim identitetom". 

Žene, uglavnom iz feminističkih i lezbejskih aktivističkih grupa, rekle su da se protive ovom zakonu koji potencijalno ugrožava bezbednost bioloških žena. 

Kako prenose američki mediji, aktivistkinje koje su nosile natpise "Nema muškaraca u ženskim zatvorima" i "Dejna Rivers je muškarac" napali su aktivisti iz suprotnog tabora - oni koji zastupaju prava transrodnih ljudi: na njih su bacali jaja i pite, udarali ih kišobranima i gazili biciklama. 

Nekoliko izvora je za "Epok tajms" reklo da se ubica trenutno nalazi u zaštitnom pritvoru u ženskom odeljku jednog kalifornijskog zatvora.

"Čvrsto se protivimo smeštanju bilo kojeg muškarca u ženske zatvore pod bilo kojim okolnostima, uključujući Dejnu Rivers", rekla je Kara Danski, predsednica Međunarodne ženske deklaracije za američke medije i dodala da su "svi muškarci muškarci, bez obzira na primenu hormona i/ili operacije, a naše mišljenje je da ženski zatvori treba da budu samo za zatvorenice, što je i u skladu sa principima međunarodnog prava.

Danski je rekla da su žene planirale miran protest kako bi "zahtevale pravdu i bile solidarne sa lezbejkama i ženama u zatvoru". Ostalo je nejasno zašto su aktivistkinje na ovaj način odvajale lezbejke od ostalih žena. 

U zatvorima u Kaliforniji trenutno se nalazi 1.657 zatvorenika koji se identifikuju kao transrodni, nebinarni i interseksualni, pokazuju podaci kalifornijskog Odeljenja za popravke i rehabilitaciju.

Od kraja novembra ove godine premeštaj u ženske zatvore zatražilo je 342 muškarca.  

"To se dešava i u brojnim drugim američkim državama, ali retko to čujemo zato što mediji ne vole o da pričaju o tome", rekla je Danski.

Lier Keit iz Fronta za oslobođenje žena, grupe koja tuži državu zbog problema bioloških muškaraca u ženskim zatvorima, rekla je da "zatvorenice žive u strahu od nasilnih muških zatvorenika koji ulaze u ženske ustanove".

"Trenutno u Kaliforniji svaki muškarac može jednostavno da proglasi da je žena i da bude prebačen u ženski zatvor – čak i ako je ubio dve žene, čak i ako je ubo ženu 28 puta u lice", upozorila je ona.

image