Svet

Japan uputio protest Rusiji zbog sankcija: Odluka Moskve apsolutno neprihvatljiva

Odluka koju je objavila Rusija ograničiće legitimne japanske korporativne aktivnosti, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši
Japan uputio protest Rusiji zbog sankcija: Odluka Moskve apsolutno neprihvatljivawww.globallookpress.com © EAUTIFUL SPORTS/Tom Bloch via w

Japan je danas uputio protest Rusiji, jer je uvela sankcije i ograničila ulazak 13 japanskih privrednika, uključujući i predsedavajućeg kompanije "Tojota Motor". Tokio smatra da je odluka Moskve da uvede sankcije japanskim građanima apsolutno neprihvatljiva, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Naime, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kao odgovor na sankcije Tokija, objavilo je juče spisak od 13 japanskih državljana, rekavši da će Moskva trajno zabraniti njihov ulazak u zemlju.

"Odluka, koju je objavila Rusija, ograničiće legitimne japanske korporativne aktivnosti i to je potpuno neprihvatljivo", kazao je Hajaši na konferenciji za novinare u Tokiju.

Prema njegovim rečima, ruska strana je objasnila da je to odgovor na sankcije Tokija.

Istovremeno, zvaničnik je pokušao da opravda japanske mere, napomenuvši da je to zbog Specijalne vojne operacije.

"Japan će nastaviti da preduzima sve moguće mere da zaštiti korporacije i poslovne aktivnosti u Rusiji", zaključio je Hajaši.

Na listi su i osnivač "Rakuten" grupe Hiroši Mikitani, predsednik kompanije "Tojobo Ko" Ikuo Takeuči i predsednik "Torai Industris" Micuo Oia.

Kako je izvestio televizijski kanal NHK, pozivajući se na izvor u diplomatskim krugovima, Tokio strahuje da bi sankcije koje je uvela Rusija mogle da izvrše "psihološki pritisak" na lokalne kompanije zainteresovane za projekte obnove Ukrajine.

Ukupno, od marta 2022. godine, Japan je uveo sankcije 1.070 ljudi iz Rusije, uključujući 331 sa Krima i novih regiona, i sankcije 847 kompanija i organizacija u vidu zamrzavanja imovine, kao i zabranu izvoza.

image