Svet

Japan potvrdio: Uvodimo zabranu uvoza ruskih dijamanata

Tokio je uveo sankcije i protiv dodatnih 57 organizacija iz Rusije, još 35 građana Rusije, a najavljuje se i zamrzavanje ruske imovine
Japan potvrdio: Uvodimo zabranu uvoza ruskih dijamanata© Envato.elements.com

Japan je uveo novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje zabranu uvoza neindustrijskih ruskih dijamanata, ograničenje izvoza i zamrzavanje imovina, saopštilo je japansko ministarstvo ekonomije i trgovine.

Odluka je usledila nakon nedavnog saopštenja G7 da će države članice, među kojima je, podsetimo, i Japan, usvojiti ovu zabranu od početka 2024.

Kao deo paketa, Japan uvodi izvozna ograničenja za 57 kompanija, među kojima su brojna industrijska i odbrambena preduzeća, poizvođači aviona i brodova, kao i istraživačke institucije.

Time će države G7 pokušati da otežaju rusko snabdevanje vojnih operacije u zoni SVO, preneo je ranije "Tajm", dok su iz Evropske unije ranije poručili da se i oni spremaju na slične mere, budući da su iza ovog plana stale G7 i Belgija.

Kako prenose danas "RIA Novosti", nova zabrana uvoza ruskih dijamanata odnosiće se samo na neindustrijske, neobrađene dijamante, ili na one usitnjene. 

Japan je osim nove zabrane vezano za dijamante odlučio i da sankcioniše dodatnih 57 organizacija iz Rusije, a ova odluka stupa snagu 22. decembra. Na spisku su i dve firme iz UAE, jedna iz Sirije i dve iz Uzbekistana. 

Pod sankcijama Japana tako će od kraja decembra biti ukupno 494 ruske kompanije i organizacije.

Na listi sankcija našlo se i još 35 građana Rusije. U pitanju su vojna lica, zvaničnici, rođaci istaknutih ruskih biznismena i drugi.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana, takođe, najavljuje zamrzavanje imovine 43 ruske organizacije i jedne iz UAE. 

Moskva je više puta isticala da, od početka SVO, Japan vodi neprijateljsku politiku prema Rusiji, isporučuje oružje Kijevu i širi antirusko raspoloženje u svojoj zemlji, a o tome je bilo reči i juče, kada su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručili da su odnosi degradirali.

image