Svet

Indijski izvoznici nakita: G7 da bude fleksibilan u sprovođenju zabrane uvoza ruskih dragulja

Zemlje Grupe sedam su u sredu najavile direktnu zabranu uvoza ruskih dijamanata počevši od 1. januara nakon čega sledi postepeno uvođenje ograničenja na indirektni uvoz ruskih dragulja od 1. marta
Indijski izvoznici nakita: G7 da bude fleksibilan u sprovođenju zabrane uvoza ruskih draguljaGetty © Paul O''Driscoll

Predsednik indijskog Saveta za promociju izvoza nakita Vipul Šah izjavio je danas da bi zemlje Grupe sedam (G7) trebalo da imaju veću fleksibilnost u sprovođenju zabrane indirektnog uvoza ruskog dragog kamenja.

G7 je u sredu najavila direktnu zabranu uvoza ruskih dijamanata počevši od 1. januara nakon čega sledi postepeno uvođenje ograničenja na indirektni uvoz ruskih dragulja od 1. marta.

Sprovođenje te odluke će u velikoj meri zavisiti od Indije, gde se obavlja 90 odsto svetske proizvodnje sečenja i poliranja retkog dragog kamenja, preneo je Rojters.

Šah je istakao da Indija nije zadovoljna povodom najavljenog roka za primenu tih ograničenja i ocenio da bi trebalo da bude više fleksibilnosti u vezi sa tim rokovima.

Savet za promociju izvoza nakita je saopštio da će sarađivati sa Svetskim savetom za dijamante i drugim zainteresovanim stranama da bi se sveli na minimum potencijalni poremećaji u industriji proizvodnje dijamanata, koja zapošljava milione ljudi.

Indijska industrija se već suočava sa padom izvoza brušenih dijamanata od 29 odsto u odnosu na pre godinu dana. 

image