Svet

Američka vojska vodila propagandu protiv kineske vakcine "sinovak" na Filipinima

Filipini su bili jedna od zemalja jugoistočne koja je bila najteže pogođena koronavirusom
Američka vojska vodila propagandu protiv kineske vakcine "sinovak" na Filipinima© Ryan Eduard Benaid/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Portparol bivšeg filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, Hari Roug, otkrio je da je američko ministarstvo odbrane priznalo da je širilo propagandu osporavanja kineske vakcine "sinovak" tokom pandemije koronavirusa na Filipinima, navedeno je u dokumentu od 25. juna, u koji je Rojters imao uvid.

Kako je objavila britanska agencija, u pitanju je dokument koji su SAD poslale Filipinima, a koji vlada nije javno objavila.

Rojters je uspeo da proveri sadržaj kod izvora koji je upoznat sa odgovorom SAD.

Priznanje SAD usledilo je posle istrage Rojtersa od 14. juna, u kojoj je otkriveno da je Pentagon pokrenuo tajnu operaciju kako bi diskreditovao kineske vakcine i ostalu pomoć vezanu za koronavirus 2020. i 2021. godine.

Portparol Stejt Departmenta rekao je agenciji Rojters da se za komentar obrati Ministarstvu odbrane.

Portparol Pentagona odbio je da potvrdi da li je tačan citat u pomenutom dokumentu SAD, ali je priznao da je Pentagon distribuirao "sadržaj na društvenim mrežama o bezbednosti i efikasnosti vakcine 'sinovak'".

Ministarstva odbrane i spoljnih poslova Filipina nisu odgovorila na zahteve Rojtersa za komentar o priznanju američke vojske da je vodila propagandu.

Novinska agencija identifikovala je stotinu lažnih naloga na mreži Iks, koji su se poklapali sa opisima bivših američkih vojnih zvaničnika, upoznatih sa operacijom na Filipinima.

Kada je Rojters upitao Iks o nalozima, kompanija je uklonila profile pošto je "nezavisno utvrdila da su deo koordinisane bot kampanje".

Upitan o nalozima na društvenim mrežama i ko je njima upravljao, portparol Pentagona nije hteo da odgovori.

Filipini i zemlje Centralne Azije, Bliskog istoka i jugoistočne Azije u velikoj meri su se oslanjale na kineski "sinovak" tokom pandemije.

Filipini su bili jedna od zemalja jugoistočne koja je bila najteže pogođena koronavirusom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije do 2024. godine od posledica zaraze koronavirusom preminulo je skoro 67.000 Filipinaca, a broj zaraženih je dostigao više od četiri miliona.

image