Svet

Skandal u Evropskom parlamentu: Čim se izgovore reči "Fajzer", Ursula, vakcine - gasi se mikrofon

"Fajzergejt" trese Evropski parlament, a poslanica AfD Kristina Anderson ukazala je kako funkcioniše kada se zatraži da se već jednom raščisti sa korupcijom u koju je upletena Ursula fon der Lajen zbog SMS prepiske sa direktorom kompanije
Skandal u Evropskom parlamentu: Čim se izgovore reči "Fajzer", Ursula, vakcine - gasi se mikrofon© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Poslanica u Evropskom parlamentu i članica Alternative za Nemačku (AfD) Kristin Anderson, objavila je video u kojem je pokazala kako funkcioniše rasprava o "Fajzergejtu" koji je pokrenuo istragu o prepisci predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i generalnog direktora kompanije "Fajzer" u slučaju vakcina protiv kovida.

"Skandal u Evropskom parlamentu. Zatražila sam izmenu dnevnog reda kako bi se razjasnili dogovori o vakcinama između Evropske komisije i 'Big Farme'. Kada izgovorim tri reči: Von der Lajen, Fajzer i korupcija, predsednica parlamenta mi odmah isključuje mikrofon", napisala je ona u opisu videa na Iksu.

Dalje navodi da je glasanje trajalo svega sedam sekundi, a da su sve druge stranke odbile njen predlog, da bi potom bila proglašena pauza.

"Kada se u pseudoparlamentu tehnokratski centralizam susretne sa strankama bloka koje nisu ni zainteresovane da se raščiste najozbiljnije optužbe za korupciju sopstvene predsednice u iznosu od desetina milijardi, zar ne bismo ovu antigrađansku konstrukciju s pravom mogli da nazovemo EUSSR", pita se Kristin Anderson.

Početkom aprila je zvanično objavljeno da su tužioci Evropske unije pokrenuli istragu u vezi sa nabavkom vakcina kompanije Fajzer, ispitujući prepiske predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i generalnog direktora Fajzera Alberta Burle tokom pregovora o nabavci. Pitanje koje se postavlja je da li u navedenoj nabavci postoje elementi krivičnog dela.

Istražitelji Evropskog javnog tužilaštva (EPPO) preuzeli su slučaj od belgijskih tužilaca koji su poslednjih nekoliko meseci istraživali Ursulu fon der Lajen u vezi sa "zloupotrebom javne funkcije, uništavanjem SMS poruka, korupcije i sukoba interesa", prema dokumentima u koje su uvid imali "Politiko" i portparol kancelarije tužioca iz Liježa. Iako tužioci EPPO-a istražuju navodna krivična dela, još niko nije optužen u vezi sa slučajem.

Andreson je u svom govoru u parlamentu rekla da je već dovoljno loše što je predsednica institucije korumpirana, a sada imamo "parlament koji prikriva tu korupciju". Ona je dodala da se ovakvo delo nekada zvalo nepotizam, i pozvala da se Ursuli "pokaže crveni karton", ukoliko odbije da pokaže sva dokumenta u vezi sa ugovorom sa "Fajzerom" vrednom 35 milijardi evra.

Istraga je u ovom slučaju prvobitno pokrenuta od strane belgijskih pravosudnih organa u gradu Liježu početkom 2023. godine, a nakon što je krivičnu prijavu podneo Frederik Baldan, lokalni lobista. Kasnije su mu se pridružile i mađarska i poljska vlada, iako je Poljska povukla svoju tužbu nakon izborne pobede pro-EU vlade na čelu sa Donaldom Tuskom, kako je saopštio portparol poljske vlade za "Politiko".

Šta je zapravo predmet istrage?

Baldanova tužba usredsređena je na navodnu razmenu SMS poruka između Fon der Lajen i šefa kompanije Fajzer Alberta Burlea uoči najvećeg sporazuma Evropske unije o kupovini vakcina tokom vrhunca pandemije kovida 19, u aferi nazvanoj "Fajzergejt".

"Njujork tajms" je prvi otkrio da je postojala razmena poruka između dvoje funkcionera dok su dogovarali uslove sporazuma, i pokrenuo paralelnu tužbu protiv Evropske komisije nakon što je odbila da otkrije sadržaj poruka nakon zahteva za pristup dokumentima.

Vest da EPPO sada istražuje slučaj rizikuje dodatno ispitivanje uloge predsednice Evropske komisije u mega vakcinalnom sporazumu, koji je imao procenjenu vrednost od preko 20 milijardi evra. EPPO vodi panevropske istrage finansijskih zločina i u teoriji može zapleniti telefone i drugi relevantan materijal iz kancelarija Evropske komisije ili iz drugih zemalja u Evropi, kao što je rodna Nemačka fon der Lajen.

Sporazum koji je predmet istrage je pregovaran tokom vrhunca pandemije 2021. godine, a prvobitno je viđen kao trijumf za Fon der Lajenovu. Međutim, ogroman broj vakcina koji je kupljen tada je izazvao sumnje, a "Politiko" je krajem prošle godine otkrio da su vakcine u vrednosti od barem četiri milijarde evra propale.

Od tada su vođeni i novi pregovori sa "Fajzerom" o nabavci vakcina, što dodatno budi sumnju.

Kada se govori o istrazi EPPO-a, takav razvoj događaja dolazi u izuzetno delikatnom trenutku za šeficu EU, dok se približavaju novi izbori za Evropski parlament, a Fon der Lajenova se nada drugom mandatu na čelu Evropske komisije.

Po pitanju spornih poruka, Evropska komisija je do sada odbila da otkrije sadržaj SMS poruka, a čak je i odbila da potvrdi njihovo postojanje, navodi "Politiko".

image