Svet

Uloga Ursule fon der Lajen u aferi "Fajzergejt": Evropski tužioci preuzeli istragu

Javno tužilaštvo istražuje prepisku između predsednice Evropske komisije i šefa kompanije "Fajzer"
Uloga Ursule fon der Lajen u aferi "Fajzergejt": Evropski tužioci preuzeli istraguGetty © Bernd von Jutrczenka

Evropski tužioci preuzeli su istragu o prepisci predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i generalnog direktora kompanije "Fajzer" u slučaju vakcina protiv kovida, saopštio je portparol tužilaštva u belgijskom gradu Liježu, prenosi "Politiko".

Kako pokazuju dokumenti u koje je ovaj list imao uvid, istražitelji iz kancelarije Evropskog javnog tužioca (EPPO) preuzeli su od belgijskih tužilaca istragu o "mešanju Ursule fon der Lajen u javne funkcije, uništavanja SMS-poruka, korupcije i sukoba interesa."

Istragu su početkom 2023. otvorile belgijske vlasti u gradu Lijež, nakon krivične prijave koju je podneo aktivista Frederik Baldan. Kasnije su se Baladanu pridružile mađarska i poljska vlada, ali je poljska vlada, posle pobede proevropske stranke Donalda Tuska, ušla u proces povlačenja tužbe.

Tužba Baldana se odnosi na razmenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i šefa kompanije "Fajzer" Alberta Burle, uoči popisivanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina protiv kovida za EU na vrhuncu pandemije.

"Njujork tajms" je takođe pokrenuo paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je Ursula fon der Lajen odbila da otkrije sadržaj poruka.

Činjenica da EPPO sada istražuje slučaj omogućava da se dodatno ispita uloga predsednice Evropske komisije u sklapanju dogovora o vakcini. Ukupna vrednost vakcina je procenjena na preko 20 milijardi evra.

Delikatan trenutak za Fon der Lajenovu

Inače, EPPO vodi panevropske istrage o finansijskim zločinima i mogao bi da zatraži zaplenu telefona koje je koristila kancelarija Komisije.

Inače, ovo je delikatan trenutak za šeficu EU, koja očekuje da će dobiti novi mandat predsednice Evropske komisije. Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj SMS poruka, pa čak i da potvrdi njihovo postojanje.

Dogovor, sklopljen na vrhuncu pandemije 2021, tada je pozdravljen kao pobeda Fon der Lajenove. Međutim, uskoro je postala sporna kolilina kupljenih vakcina. Krajem prošle godine, otkriveno je i da se vakcinama u vrednosti od najmanje četiri milijarde evra izgubio svaki trag.

Predsednica Evropske komisije je odbila da se o tome izjasni. Odgovarajući na direktno pitanje o nestalim porukama, Fon der Lajenova je tada rekla: "Sve što je potrebno već je rečeno. Sačekajmo rezultate."

Godine 2022. godine, EPPO je objavila da razmatra ovaj slučaj, ali ovo je prvi put da je kancelarija Fon der Lajenove direktno dovedena u vezu sa "Fajzerom".

U međuvremenu je farmaceutski gigant "Fajzer" pokrenuo tužbe protiv Mađarske i Poljske.

Prošle godine je Baldan, 36-godišnji belgijski aktivista, podneo u Belgiji krivičnu prijavu u Belgiji, tražeći da se istraži uloga koju je u aferi imala Ursula fon der Lajen. Kasnije su usledile tužbe evropskih vlada, što daje težinu prijavi koju je podneo Baldan.

Kako tvrde neimenovani zvaničnici, Mađarska, čiji je premijer Viktor Orban, uložila je žalbu povodom ovog slučaja.

Poljska je podnela tužbu prošlog novembra, potvrdio je portparol poljske vlade, međutim, nakon izbora u decembru, nova vlada radi na povlačenju tužbe.

"Fajzer" je tužio i Mađarsku i Poljsku zbog toga odbijanja da plate vakcine.

image