Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Koliko je građana Srbije primilo vakcinu "AstraZeneke" povučenu s tržišta

Čekajući precizne odgovore nadležnih ustanova, ono što do sada znamo je da je u periodu masovne vakcinacije svakog dana 25.000 građana primilo neku od dostupnih vakcina
RT Balkan istražuje: Koliko je građana Srbije primilo vakcinu "AstraZeneke" povučenu s tržišta© Nikos Pekiaridis/NurPhoto via Getty Images

Vakcina protiv kovida 19 britanskog proizvođača "AstraZeneka" povučena je iz proizvodnje i sa EU tržišta jer izaziva opasne i retke nuspojave i može da bude odgovorna za nastanak TTS – tromboze sa sindromom trombocitopenije, odnosno zgrušavanja krvi i niskog broja trombocita koji mogu dovesti do smrti.

Zahtev za povlačenje vakcine, prema dostupnim informacijama, podnet je 5. marta i stupio je na snagu u utorak, 11. maja.

Postavlja se pitanje koliko je građana Srbije primilo "AstraZenekinu" vakcinu, a RT Balkan se tim povodom, pre desetak dana, obratio Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i  eUpravi - preko koje se zakazivala vakcinacija. Ipak, odgovori nisu stigli.

Ranije je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo da je vakcinom "AstraZeneke" samo do 19. marta 2021. godine vakcinisano je 105.693 građana.

Koliko vakcina je dobila Srbija

U decembru 2019. godine zabeležen je prvi slučaj virusa korona u Vuhanu u Kini. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju 11. marta 2020. godine, koja je u tom trenutku zahvatila 185 država.

U Srbiji je, prvi prijavljen slučaj zabeležen kod muškarca iz Subotice 6. marta, a već 19. marta 2020, proglašena je epidemija.

Vakcinacija (imunizacija) u našoj zemlji je počela 24. decembra 2020, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Ana Brnabić i bila je prvi premijer u Evropi koja je dobila cepivo. Tih dana zaštitu su redom dobijali medicinski radnici, zaposleni i korisnici gerontoloških centara, pripadnici MUP-a, vojske, drugih bezbednosnih službi, predstavnici medija…

Od kada je krenula masovna vakcinacija stanovništva, 19. januara 2021. godine, Srbija je prvo raspolagala Fajzer vakcinama, a ubrzo zatim su stigle i kineska "Sinofarm" i ruska "Sputnjik V" vakcina.

Prva dostava 150.000 "AstraZenekinih" vakcina na Balkanu zabeležena je u Srbiji 21. februara 2021. i to, kako je saopšteno, zahvaljujući bilateralnim vezama. Već dva dana kasnije vakcine su bile dostupne na svakom punktu. 

Zvaničnici su naglašavali kako je Srbija jedna od retkih država na svetu koje na raspolaganju imaju četiri vakcine.

Preko "Kovaks" mehanizma 2. aprila 2021, stigao je prvi kontingent od 57.600 vakcina "AstraZeneka", a 12. maja 2021. je preko istog programa dopremljeno još 120.000 doza britanskih vakcina.

Tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar otkrio je da je naša zemlja još u maju i junu 2020. uplatila dva miliona evra preko SZO za razvoj "AstraZeneka" vakcine, te da je Srbija zemlja koja je u tu svrhu izdvojila najviše novca na Zapadnom Balkanu, i "jedna od onih koja je dala najviše u ovom delu Evrope".

"U oktobru prošle godine Srbija je uplatila oko pet miliona evra u Kovaks program za 1.312.000 vakcina. Do sada je stiglo 75.000 doza, sada još 120.000 i nadamo se da će ostatak stići u narednom periodu. 'AstraZeneka' vakcina se najviše upotrebljava i najrasprostranjenija je u svetu", rekao je Lončar tog 12. maja prilikom dočeka vakcine. 

Međutim, kod nas je najveći broj građana imao poverenje u "Sinofarm", potom "Fajzer", "Sputnjik V" i na kraju "AstraZenekinu" vakcinu.

Informacije da "AstraZeneka" utiče na stvaranje krvnih ugrušaka, već su se mogle naći početkom marta 2021. godine. Potom su usledili prvi napisi o smrtnim slučajevima u Velikoj Britaniji, da bi jedna po jedna država počela da smanjuje bezbednosni prag, prvo na 40, a potom na 30 godina za primanje ove vakcine, da bi potom počele da izbacuju tu vakcinu iz upotrebe (Holandija, Austrija, Irska, Portugal, Kipar, Italija, Nemačka, Danska, Slovenija, Španija itd).

Međutim, pojedini političari, ali i Evropska agencija za lekove (EMA), uporno su tvrdili da su koristi od te vakcine veće nego rizici.

Dok se uveliko govorilo o komplikacijama koje mogu nastati nakon vakcinacije ovom vakcinom, Angela Merkel je navodno primila prvu dozu "AstraZeneke".

Koliko je "AstraZenekinih" vakcina Srbija donirala 

Sabiranjem "AstraZenekinih" vakcina koje su dopremljene u Srbiju, dobija se brojka od oko 327.000 doza, a kada se od nje oduzme broj vakcina koje smo donirali, vidi se koliko je zapravo ostalo u državi za dalje raspolaganje.

U martu je 10.000 doza vakcina donirano BiH, a 23. marta 105 novinara iz Severne Makedonije primilo je ovu vakcinu. Tačno 8. i 15. aprila u Sarajevo i Republiku Srpsku poslato je po 20.000 doza, a 17. maja još 10.000 doza, a najavljeno je da će biti donirano još toliko 10.000. Krajem marta, takođe je vakcinisano 39.000 stranaca koji su iskazali zainteresovanost za "AstraZeneka" vakcinu.

U slučaju da je u Srbiji tim opasnim vakcinama imunizovano svih 60.000 stranaca, a da smo zemljama regiona donirali oko 80.000 cepiva, iz računice proizlazi da je za upotrebu u Srbiji ostalo nešto manje od 200.000 doza ovog cepiva.

Čekajući precizne odgovora nadležnih ustanova, ono što je sasvim sigurno je da je u periodu masovne vakcinacije svakog dana 25.000 građana primilo neku od dostupnih vakcina.

Prema dostupnoj statistici od 23. juna sa sajta "vakcinacija.gov.rs", na nešto manje od sedam miliona stanovnika, dato je 3.354.075 prvih doza vakcine, 3.278.198 drugih i 1.902.412 trećih doza. 

Da bi vakcinalni obuhvat bio što veći, država je izdvajala i dodatna novčana sredstva u iznosu od po 3.000 dinara.

Iz kompanije "AstraZeneka" saopštili su da je njihova vakcina samo u prvoj godini korišćenja spasila više od 6,5 miliona života, a da su globalno isporučili više od tri milijarde doza.

Nakon grupne tužbe 51 osobe zbog smrti i teških posledica po zdravlje onih koji su primili ovu vakcinu u Velikoj Britaniji, kompanija je priznala da mogu da uslede neželjena dejstva. Građani su zatražili odštetu u vrednosti od čak 126 miliona dolara.

image