Svet

"Astra zeneka" priznala: Naša vakcina protiv kovida 19 može izazvati krvne ugruške

Vakcina može izazvati i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt vakcinisanih
"Astra zeneka" priznala: Naša vakcina protiv kovida 19 može izazvati krvne ugruškewww.globallookpress.com © Patrick van Katwijk/Dutch Photo Press

Farmaceutska kompanija "Astra zeneka" priznala je da njena vakcina protiv virusa korona može da izazove neobičan neželjeni efekat koji se zove "tromboza sa sindromom trombocitopenije" (TTS), prenosi britanski "Telegraf", pozivajući se na sudska dokumenta.

Kako se navodi, vakcina može izazvati krvne ugruške kod pacijenata, kao i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt vakcinisanih.

Potencijalna komplikacija se navodi kao mogući neželjeni efekat od pojave vakcine, a "Astra zeneka" je to prvi put priznala na sudu u februaru.

TTS je primećen kod nekih ljudi koji su primili vakcinu, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu za borbu protiv kovida 19, pa su tako u Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i skandinavskim zemljama prijavljeni retki slučajevi tromboze cerebralnih venskih sinusa, kao i trombocitopenije kod pacijenata.

"Telegraf" navodi da priznanje dolazi nakon što se britanska kompanija suočava sa nizom tužbi zbog povreda i smrti povezanih sa primenom njene vakcine.

Do sada je protiv "Astra zeneke" podneta 51 tužba u kojoj žrtve ili njihovi rođaci traže odštetu do 126 miliona dolara.

Džejmi Skot, jedan od mnogih koji je tužio britansku farmaceutsku kompaniju tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga kao posledicu krvnog ugruška, nakon što je primio vakcinu u aprilu 2021.

Njegovi advokati su u maju prošle godine dobili pismo od "Astra zeneke", u kojem su demantovali da "TTS izaziva vakcina".

Zauzvrat, optužena strana je istakla da je vakcina britanske farmaceutske kompanije "neispravna" i da je njena efikasnost "znatno preuveličana".

image