Svet

Velika Britanija, Italija i Japan prave novi borbeni avion

Letelica je zamišljena da leti i bez pilota, a biće sposobna da ispaljuje hipersonične rakete
Velika Britanija, Italija i Japan prave novi borbeni avion© Tanjug/Kyodo News via AP

Premijer Velike Britanije Riši Sunak objavio je da će Velika Britanija zajedno sa Italijom i Japanom razvijati novi borbeni avion koji će koristiti veštačku inteligenciju i trebalo bi da bude u upotrebi sredinom sledeće decenije.

Rad na razvoju novog aviona već je u toku, a biće opremljen savremenim stelt sistemima, naprednim senzorima i koristiće veštačku inteligenciju kako bi pomogao pilotu kada je preopterećen ili pod ekstremnim stresom.

Takođe, letelica je zamišljena da leti i bez pilota, a biće sposobna da ispaljuje hipersonične rakete.

Britanski premijer Raši Sunak je rekao da će zajednički program otvoriti hiljade novih radnih mesta u Velikoj Britaniji i ojačati bezbednost zemlje, prenosi Bi-Bi-Si.

Sunak navodi da je izgradnja složene letelice tog tipa izuzetno skupa i da je iz tog razloga na razvoju ovog programa Britanija tražila partnere.

Razvoj mlaznog aviona F35 bio je najskuplji program koji je Pentagon ikada smislio, pa je Britanija tražila partnere, rekao je Sunak.

Italija je već bila uključena, a ulazak Japana u ovaj projekat je značajan potez, u vreme kada Britanija izgrađuje bliže veze sa saveznicima u indo-pacifičkom regionu, i sve zabrinutija zbog snažnije Kine. Druge zemlje bi još mogle da se pridruže programu.

Za Veliku Britaniju, ovaj sporazum nije značajan samo za bezbednost već i za ekonomiju, nadajući se da bi razvoj novog borbenog aviona mogao da stvori i održi hiljade radnih mesta u zemlji i otvoriti vrata za veći izvoz oružja.

Premijer Sunak će pokrenuti prvu veliku fazu programa tokom posete RAF Koningsbiju, u Linkolnširu.

"Bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, uvek će biti od najveće važnosti za ovu vladu. Zato moramo da ostanemo na vrhuncu u odbrambenoj tehnologiji, i nadmašimo sve naše neprijatelje. Međunarodno partnerstvo koje smo danas objavili sa Italijom i Japanom ima za cilj da uradi upravo to. Bezbednost evroatlantskog i indopacifičkog regiona je nedeljiva", rekao je Sunak.

image