Svet

Novi fijasko Igara u Parizu: Zbog ešerihije koli u Seni otkazan triatlon, burne reakcije sportista

Ni to što su gradonačelnica Pariza i ministarka sporta nedavno plivale u Seni nije uverilo sportiste da je bezbedno da se takmiče u reci, pa su unapred počeli da piju probiotike, piše "Mond"
Novi fijasko Igara u Parizu: Zbog ešerihije koli u Seni otkazan triatlon, burne reakcije sportistaGetty © Sven Hoppe/dpa

Francuska je toliko pompezno najavljivala održavanje Olimpijskih igara u Parizu, koje su se već pri otvaranju, koje je zgrozilo svet, pokazalo kao fijasko, da bi danas bilo jasno da neće uspeti ni da održi sportska takmičenja.

Samo tri sata pred održavanje triatlona, trke koje je trebalo da se u dužini od 1.500 metara održi u reci Seni, dok su vrhunski sportisti čekali da uskoče u vodu, takmičenje je otkazano.

U saopštenju koje je objavljeno u 5 sati ujutro, objavljeno je da je takmičenje za muškarce odloženo iz zdravstvenih razloga jer je testiranje vode otkrilo da nivo kvaliteta nije dovoljno dobar da se takmičenje održi.

Vest je usledila nakon otkazivanja dva treninga u reci iz istog razloga, a izazvala je burne reakcije triatlonaca koji su ustali pre zore u nadi da će se takmičiti.

"Takva promena usred noći je nepoštovanje prema godinama koje su sportisti proveli za pripreme i svih navijača koji su hteli da gledaju trku uživo ili na televiziji", rekao je Belgijanac Marten Van Riel, koji je bio četvrti u triatlonu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Oživljavanje javnog kupanja u Seni, koje je bilo zabranjeno 100 godina jer je voda puna opasnih bakterija, višedecenijski je san francuskih političara. To je trebalo da bude jedno on velikih pomaka za Parižane koji bi, makar je tako bilo planirano, trebalo da slobodno plivaju u reci nakon sledeće godine.

Da bi očistile reku, francuske vlasti su uložile 1,4 milijarde evra u izgradnju ogromnog bazena dizajniranog za skladištenje otpadnih voda i sprečavanje izlivanja kanalizacionog sistema u reku, što se može dogoditi tokom obilnih padavina.

Ipak, francuski političari su znali da će biti potrebno više da umire javnost.

Zbog toga se gradonačelnica Pariza An Idalgo, koja se kladila na svoje političko nasleđe da francusku prestonicu učini zelenijom, nedavno borila sa mutnim vodama reke Sene pred svetskim kamerama.

Isto je učinila i ministarka sporta Ameli Udea-Kastera koje je u pratnji paraolimpijca i uz kamere francuske televizije ušla u reku. Ona se okliznula pri ulasku, a potom vrisnula kad je počela da pluta u reci, zbog čega je taj snimak postao popularan na društvenim mrežama.

Međutim, to što su se ove dve zvaničnice francuske države bućnule u Seni nije dovoljno da se sportisti uvere u ispravnost vode.

Kako piše "Mond", pojedini sportisti pribegli su korišćenju probiotika, a pojedini su prestali da peru ruke kad idu u toalet da bi ojačali svoj imuni sistem.

Prema podacima iz gradske uprave u koje je uvid imao "Politiko", koncentracija bakterije ešerihija koli premašuju bezbednosne standarde što je zabeleženo u većini dana od 3. juna do 23. jula, uključujući i dan kada je Idaglo zaplivala u redi.

Sportska direktorka OI Aurelia Merle rekla je da su nivoi bakterija izmereni u reci u nedelju između 980 i 1.553 jedinica koje formiraju kolonije na 100 mililitara vode. Na tri od četiri merne tačke u Seni nivoi zagađenja su bili iznad dozvoljenih 1.000 jedinica na 100 mililitara.

S obzirom na to da će u Parizu večeras padati jaka kiša postoji rizik da će muški i ženski triatlon biti odloženi.

Organizatori imaju rezervni plan, da se oba takmičenja održe 2. avgusta.

U suprotnom, triatlon će biti pretvoren u duatlon, a ukinuće se suđenje u plivanju, što je do sad bilo nezamislivo.

image