Svet

"Građanski rat" u paravan-organizaciji američke CIA

Razotkrivene podele u Nacionalnoj zadužbini za demokratiju
"Građanski rat" u paravan-organizaciji američke CIAGetty © PJ_joe

Najveći fijasko u odnosima s javnošću u istoriji Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED) - paravan-organizaciji CIA - rezultirao je otpuštanjem dva visoka zvaničnika i svojevrsnim "građanskim ratom" između starih neokonzervativnih kadrova i novog, politički korektnog menadžmenta, navodi se u dokumentima koja je dobio "Grejzon".

Fijasko o kome je reč bio je telefonski razgovor potpredsednice NED-a za komunikacije Lesli Aun sa Maksom Blumentalom i Aleksom Rubinštajnom iz "Grejzona", koji je portal objavio u maju 2023.

Aunova je inicirala razgovor zbog Rubinštajnove kvalifikacije NED-a kao "otpatka CIA", samo da bi na kraju mnogo puta rekla "ne znam".

Portal je ove sedmice objavio nekoliko mejlova između Majkla Alena koji je nekada bio urednik NED-ovog bloga i osnivača NED-a Karla Geršmana, koji su otkrili da su Aunova i Alen ostali bez posla posle razgovora sa novinarima "Grejzona".

"Amaterski - velika bruka! Izričito sam savetovao da se ne razgovara sa ovim ljudima", naveo je Alen u mejlu Geršmanu dan nakon što je snimak razgovora postavljen na Jutjub.

Dejvid Lou zadužen za NED-ove odnose sa vladom opisao je nastup Aunove kao "neverovatno neupućen" i "bolan za slušanje".

Geršman je poziv opisao kao "katastrofalnu zbrku", a Aunovu nazvao neupućenim "moronom", dodavši da je njeno angažovanje bilo "ogromna greška" novog šefa NED-a Dejmona Vilsona i odraz Vilsonovog fokusa na medije i imidž.

U porukama Geršmanu i Lou, Alen je okrivio direktorku komunikacija NED-a Kristin Bednarz da je navodno podstakla Aunovu da razgovara sa "Grejzonom". Alen je takođe kritikovao Bednarz što je uvela obaveznu obuku o "različitosti, jednakosti i inkluziji" za koju je ocenio da je "ideološka" i oblik "mikroagresije".

Takođe je prokomentarisao da je PiAr tim NED-a bio fokusiran na LGBT agendu NED-a i da je zanemario posledice razgovora Aunove sa "Grejzonom".

Novi razgor u NED-u usledio je nakon Hamasa na Izrael 7. oktobra. Tada se Alen požalio da je nekoliko zaposlenih u NED-u "promovisalo i prisustvovalo propalestinskom maršu" kao i da su "sa entuzijazmom slavili Hamasove masakre".

U jednom trenutku, Geršman je upitao da li Bednarz gaji neku vrstu lične ozlojeđenosti prema bivšem mužu Izraelcu, ili je ona "osvešćena pahuljica", na šta je Alen odgovorio: "Ovo poslednje, u kombinaciji sa izvesnom megalomanijom i defanzivnim ogorčenjem zbog 'Grejzon' fijaska".

Alen je na kraju dobio otkaz 12. decembra. U mejlu Geršmanu i Lou u februaru, on je tvrdio da je otpuštanje delimično posledica "marginalizacije izazvane aferom 'Grejzon', verovatno najvećim pi-ar fijaskom u istoriji NED-a".

Aunova je u nekom trenutku takođe dobila otkaz i platila je znatnu sumu zbog "polne diskriminacije", navodi se u dokumentima do kojih je došao "Grejzon". Njene onlajn biografije ne pominju njen rad u NED-u.

NED su osnovali Geršman i Alan Vajnštajn 1983. godine, nakon što je CIA tadašnjem predsedniku Ronaldu Reganu predložila stvaranje takve organizacije.

"Ono što mi danas radimo CIA je radila tajno pre 25 godina", priznao je Vajnštajn "Vašington postu" 1991.

image