Srbija i Balkan

Koliko je težak američki NED, čest finansijer srpskih NVO: Više od milijarde dolara za četiri godine

Od 2020. godine do 2023. američka Nacionalna zadužbina za demokratiju dobijala je svake godine oko 300 miliona dolara od Vlade SAD
Koliko je težak američki NED, čest finansijer srpskih NVO: Više od milijarde dolara za četiri godineGetty © NurPhoto / Contributor

Sa sloganom "Podržavamo slobodu širom sveta", američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) u Srbiji je poznata pre svega po svojim aktivnostima usmerenim na finansiranje nevladinih organizacija poput CRTE, CESID-a, "Krokodila", Građanskih inicijativa, Inicijative mladih za ljudska prava…

Slogan NED-a zvuči podjednako lepo, kao i vrednosti za koje kažu da se zalažu korisnici njihovog novca u Srbiji, ali da stvari ne stoje baš tako može se posumnjati već iz onoga što NED o sebi kaže na svom zvaničnom sajtu.

A sebe opisuju kao jedinstvenu organizaciju kojoj njen "nevladin karakter daje fleksibilnost koja joj omogućava da deluje u nekim od najtežih okolnosti u svetu i brzo odgovori kada postoji mogućnost političke promene". NED, ako smo dobro razumeli, može da deluje tamo gde bi bilo nezgodno da se (američka) vlada direktno umeša i efikasno iskoristi mogućnost da utiče na politički život određene zemlje. Kako svake godine dobijaju značajna sredstva od SAD može se naslutiti i za čije interese rade.

Dok su njihove aktivnosti u Srbiji relativno poznate, manje je poznato sa koliko novca, ustvari, NED raspolaže.

Prema podacima sa sajta američke vlade o trošenju budžetskih sredstava, od 2020. do 2023. NED je dobio oko 1,2 milijarde dolara.

Ova "nezavisna, neprofitna organizacija koja podržava nevladine grupe u inostranstvu koje rade na demokratskim ciljevima" 2008. godine, na primer, dobila je 15,5 miliona dolara, da bi već naredne 2009. od američke vlade dobila 118,7 miliona dolara. I od tada cifra koja se godišnje izdvaja za NED nije manja od oko 120 miliona dolara, s tim što je od 2020. taj iznos skočio na oko 300 miliona dolara godišnje.

Za ovu, tekuću godinu već su dobili 150 miliona dolara.

Svake godine NED odobri više od 2.000 grantova za nevladine organizacije u više od 100 zemalja sveta, navodi zadužbina na svom sajtu. Detalji projekata koje finansiraju, međutim, vrlo su oskudni. Na sajtu američke vlade osim uopštenog opisa u jednoj rečenici, ne navodi se gotovo ništa, dok se na sajtu NED-a o projektima može pročitati ne više od četiri-pet rečenica, takođe uopštenog opisa. Sasvim u maniru CIA.

Na primer, na sajtu američke vlade navodi se da je NED dobio 1,6 miliona dolara za jačanje slobode i kvaliteta informacija u Jugoistočnoj Evropi. Projekat koji je počeo 2021. trajaće do 2026, a kao mesto realizovanja projekta navodi se samo Bosna i Hercegovina.   

Na listi projekata su i promocija tibetanske demokratije i ljudskih prava, podrška demokratskoj tranziciji u Iraku, ali i projekat suočavanja sa izazovima dezinformacija i malignog uticaja u Centralnoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi koji je trajao od 2018. do 2023. i bio vredan 2,7 miliona dolara. Ili projekat Rusija, realizovan u Belorusiji, koji je trajao od 2011. do 2016. godine i vredeo 14,8 miliona dolara…

I NED je na svom sajtu izlistao projekte i sume novca izdvajane za njih, a osim šturog opisa upada u oči i da su poslednji podaci iz 2021. godine. Tu je Srbija, a tu je i "Kosovo". Ne samo da ih američka organizacija tretira kao dve države, već finansira i više projekata razvijanja "dobrosusedskih odnosa".

Iz čega je jasno da NED sigurno ne ulaže novac u podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao ni u vladavinu prava, osim ako se ne radi o pravu da nam rade šta hoće.

Dakle, za tu 2021, prema podacima sa sajta NED-a, projekti koje su finansirali u Srbiji vredeli su ukupno 968.000 dolara, dok su za tzv. Kosovo odvojili ukupno oko 1,4 miliona dolara.

U Srbiji je 2021. finansirano tri projekat sa po više od 100.000 dolara, a najviše novca dobila je Fondacija Slavko Ćuruvija (133.000 dolara) za promociju profesionalnog digitalnog novinarstva, 120.000 dolara dobila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju za "Promociju izbornih reformi i političke odgovornosti", dok je Novosadska škola novinarstva dobila 110.000 dolara za podršku profesionalnom medijskom izveštavanju. 

Što se tiče "Kosova", najviše novca, čak 600.000 dolara, NED je 2021. dao Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) za projekat "Promocija žena i mladih u kosovskoj politici". Dva projekat dobila su više od 100.000 dolara i oba se odnose na medije: jedan na podršku nezavisnom novinarstvo manjinskih medija (140.000 dolara), a drugi na prekograničnu medijsku saradnju (106.000 dolara), naravno između Srbije i "Kosova".   

Prema zvaničnim podacima vlade SAD o stranoj pomoći, Srbija je prošle godine dobila ukupno 40 miliona dolara od svih američkih agencija. Sektori koji su dobili najviše novca su vlada i civilno društvo (20,94 miliona dolara), operativni troškovi (6,65 miliona dolara), biznis i druge usluge (5,8 miliona dolara), konflikt, mir i bezbednost (3,7 miliona dolara), energetika (tri miliona dolara).

Takođe, nedavno smo od koordinatorke američke Kancelarije za pomoć Evropi, Evroaziji i centralnoj Aziji Marije Longin, saznali da je Amerika za pomoć Srbiji u poslednjih 25 godina izdvojila 1,1 milijardu dolara. Prema zvaničnim podacima američkih vlasti o stranoj pomoći, veliki deo tog novca otišao civilnom sektoru, odnosno nevladinim organizacijama, i to za projekte vezane za "demokratiju, ljudska prava i upravljanje". 

image
VV inauguration
banner