Svet

Šteta naneta energetskom sektoru Ukrajine veća od milijardu dolara

Prema rečima ukrajinskog ministra, najviše štete naneto je termo i hidroelektranama, kao i sistemima za prenos električne energije
Šteta naneta energetskom sektoru Ukrajine veća od milijardu dolaraGetty © Stefan Rousseau - WPA Pool

Skorašnji masovni napadi raketama i dronovima Oružanih snaga Ruske Federacije na energetski sistem Ukrajine, izazvali su štetu veću od milijardu dolara za ovaj sektor, izjavio je ukrajinski ministar energetike German Galušenko, prenosi Rojters.

Podsećanja radi, od 22. marta ruske snage su intenzivirale vazdušne napade na Ukrajinu, a glavni ciljevi u poslednje vreme uglavnom su bile termo i hidroelektrane, kao i glavne trafo stanice što je dovodilo do nestanka struje u mnogim oblastima.

"Danas, govorimo o šteti u vrednosti većoj od milijardu dolara. Ali napadi se nastavljaju i očigledno je da će gubici nastaviti da rastu", rekao je Galušenko.

Prema njegovim rečima, najviše štete naneto je termo i hidroelektranama, kao i sistemima za prenos električne energije.

"Sistem je stabilan danas, ali je situacija veoma komplikovana", ocenio je on i dodao da je zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima energetski sistem može da se osloni na pogone koji za proizvodnju energije koriste sunčevu svetlost i vetar.

image