Svet

Ukrajinska Rada poručila: Zaustavite Telegram!

Telegram koristi oko 80 odsto Ukrajinaca, a menadžment kompanije ne održava zvanične kontakte sa Kijevom, što predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti, ocenio je šef Komiteta Vrhovne rade za informacionu politiku Nikita Poturajev
Ukrajinska Rada poručila: Zaustavite Telegram!Getty © Illustration by Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket

Kijev nema mogućnost da reguliše rad Telegrama, kao ni bilo koje druge društvene mreže. Pošto je nemoguće regulisati njegov rad, Ukrajina će biti spasena samo blokadom te mreže, izjavio je šef Komiteta Vrhovne rade za informacionu politiku Nikita Poturajev.

Poslanik je svoj stav objasnio pre svega činjenicom da vlasti nemaju resurse da regulišu aktivnosti Telegrama, a njegovo rukovodstvo navodno ne želi da uspostavi komunikaciju sa Kijevom.

"Nema sredstava za regulaciju i nikada ih neće biti. Nema i mogućnosti nema niti će ih biti, jer to nije u našoj nadležnosti. To se odnosi na sve društvene mreže", kazao je Poturajev u intervjuu za "RBC-Ukrajina".

Na opasku da Telegram nije samo popularan među stanovništvom, već da ga i vlasti aktivno koriste, poslanik je odgovorio da su "sve to greške".

Kako je naveo Poturajev, Telegram koristi oko 80 odsto Ukrajinaca, a menadžment kompanije ne održava zvanične kontakte sa Kijevom, što predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija sa internetom je opasna za Kijev ne samo zbog poraza u informacionom ratu, već i zbog stvarnog poraza u oružanom sukobu.

Poturajev je predložio da se situacija spase predlogom zakona o blokiranju mreže koja nije pod kontrolom Kijeva, u slučaju odbijanja da uspostavi direktnu interakciju sa ukrajinskim vlastima, kao što je već učinjeno sa ruskim društvenim mrežama Vkontakte i Odnoklasniki.

Ranije je Poturajev predložio uvođenje vojne cenzure u zemlji, što bi, prema njegovim rečima, dalo potrebna ovlašćenja vlastima.

Šef ukrajinskog Nacionalnog saveta za televiziju i radio-difuziju Olga Gerasimjuk predložila je 30. aprila da se zvaničnicima i vladinim agencijama zabrani korišćenje Telegrama kao sredstva informisanja građana.

Ona je prethodno navela da se među poslanicima Rade raspravlja o pitanju preduzimanja mera za regulisanje rada Telegrama u toj zemlji.

Ranije je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov nazvao "Telegram pretnjom po bezbednost zemlje", dok je predsednik Komiteta za slobodu govora Vrhovne rade Jaroslav Jurčišin rekao da su zabrana i blokiranje poslednje sredstvo koje vlasti mogu da koriste "samo kada postoji kritična potreba".

image