Srbija i Balkan

Vocap, Telegram i Signal: Francuska premijerka ministrima zabranila korišćenje aplikacija

Zabrana uključuje poslovne uređaje i doneta je zbog sajber-bezbednosti i privatnosti, a stupa na snagu 8. decembra
Vocap, Telegram i Signal: Francuska premijerka ministrima zabranila korišćenje aplikacija© Edward Smith/Getty Images

Francuska premijerka Elizabet Born zabranila je ministrima u vladi i njihovim saradnicima da koriste aplikacije Vocap, Telegram i Signal za razmenu poruka.

Ona je ovo uradila zbog bezbednosnih propusta, navodi se u dopisu koji je dobio francuski list "Poan".

U obrazloženju se dodaje da ovi digitalni alati nisu lišeni bezbednosnih nedostataka i stoga ne mogu da garantuju da će razgovori i informacije koje se dele preko njih biti sigurni.

Born je odredila rok do 8. decembra kada bi vlada trebalo da pređe na korišćenje francuske aplikacije Olvid, koja je sertifikovana od strane francuskog nadzornog organa za sajber bezbednost.

"Moj tim i ja koristimo Olvid od jula 2022. godine. U decembru će Olvid koristiti cela vlada, jer je najbezbedniji svetski sistem za razmenu poruka", potvrdio je francuski ministar za digitalnu tehnologiju Žan-Noel Baro na Iksu.

Aplikacija Čep, koju je razvila vlada, takođe je dozvoljena.

Vlada Francuske ranije je naložila državnim službenicima da sa svojih poslovnih uređaja, zbog sajber-bezbednosti i privatnosti, uklone sve platforme društvenih mreža, aplikacije za igre i video-striming - uključujući TikTok, Kendikreš i Netfliks.

image