Svet

EU lov na (ruske) veštice: Estonija optužila novinarku za "izdaju"

Estonija tvrdi da je Svetlana Burceva napisala priručnik za "ruski hibridni rat".
EU lov na (ruske) veštice: Estonija optužila novinarku za "izdaju"Getty © Jorm Sangsorn

Estonija je optužila reporterku Svetlanu Burcevu za izdaju, kršenje sankcija Rusiji i pisanje knjige o "hibridnom ratu" koja je imala za cilj da diskredituje državne institucije.

Burtseva (57) je radila za "Sputnjik Estonija" sve dok ga Talin nije zabranio 2019. Potom je, navodno, pisala za portal "Baltnjuz", za koji estonske vlasti tvrde da je deo sankcionisane medijske grupe "Rasija sevodnja".

"Njeni tekstovi su objavljeni u onlajn vestima u interesu ruske propagande", rekla je državna tužiteljka Eneli Laurits za državnu televiziju ERR.

Prema tužiocima, Burtseva je nastavila da piše za ruske medije nakon zabrane EU i napisala je knjigu pod nazivom "Hibridni rat za mir" pod pseudonimom L.B. Svet.

"Sadržaj knjige omalovažava Republiku Estoniju i stoga ima za cilj da podeli estonsko društvo i diskredituje Republiku Estoniju i njene institucije", rekla je Laurits listu "Postimes".

Laurits takođe tvrdi da je Burtseva bila na master programu na Sevastopoljskom državnom univerzitetu u Rusiji od 2019. do 2021. godine.

"Ona je završila program obuke o informacijama i hibridnim sukobima, koji je nadgledao i vodio šef privatne obaveštajne kompanije registrovane u Rusiji i bivši kontraobaveštajni oficir FSB", rekla je Laurits estonskim medijima. "Cilj dvogodišnjeg master programa je da pripremi međunarodne medijske radnike i analitičare koji bi mogli da budu na prvim linijama borbe Rusije protiv hibridnih pretnji", dodala je.

Burtseva je u pritvoru od kraja marta, ali je pred sud izvedena tek ove nedelje. Suđenje joj je zakazano za 1. novembar. Ako bude proglašena krivom, preti joj kazna do šest godina zatvora.

"Ovo je neprihvatljivo. Sve za šta je optužena je pisanje članaka na internetu i to se smatra kršenjem sankcija", rekao je za "Baltnjuz" njen advokat Sven Silar.

Burtseva je postala naturalizovana državljanka Estonije 1994. Vlasti tvrde da je nastavila da proizvodi medijske sadržaje za "Baltnjuz" pod pseudonimom Alan Torm, između 2020. i 2023. To znači da se ona "ne može smatrati nezavisnom, objektivnom i neutralnom novinarkom", navodi Laurits.

image