Svet

Sistemi S-400 kupljeni od Rusije čuvaće tursko nebo

Turska pravi višeslojni sistem protivvazdušne odbrane "Čelična kupola" za koji se tvrdi da je kompleksniji od izraelske "Gvozdene kupole", piše "Hurijet"
Sistemi S-400 kupljeni od Rusije čuvaće tursko nebo© Russian Defence Ministry/Global Look Press

Turska bi mogla da integriše sistem protivvazdušne odbrane S-400, kupljen od Rusije u nacionalni višeslojni sistem PVO koji se formira, piše turski list "Hurijet", pozivajući se na mišljenja stručnjaka.

Turska pravi višeslojni sistem protivvazdušne odbrane "Čelična kupola" za koji se tvrdi da je kompleksniji od izraelske "Gvozdene kupole".

O toj temi se razgovaralo na nedavnom sastanku agencija za vojnu industriju kojim je predsedavao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Pored strateških ciljeva, 'Čelična kupola' je dizajnirana da u potpunosti osigura vazdušnu bezbednost zemlje. Takođe je dizajnirana da uništi moguće pretnje van teritorije zemlje što je brže moguće. Vreme donošenja odluka je ubrzano, a gubici se minimiziraju", navodi se u članku.

Prema rečima analitičara za bezbednost Turana Oguza, Turska može da integriše kupljene ruske sisteme S-400 u nacionalni višestepeni PVO sistem.

"S-400 takođe bi mogao da bude uključen u ovaj sistem, pošto je to naš nacionalni sistem", rekao je on.

Podsećamo, Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za kupovinu kompleta S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, uz mogućnost kupovine još jednog.

Isporuke prvog puka izvršene su u leto i jesen 2019. godine. Već 2022. godine direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev rekao je da je potpisan i počeo da se realizuje ugovor o nabavci drugog puka PVO sistema S-400.

image