Svet

Američki ultimatum Turskoj: Odustanite od ruskog PVO S-400 i stižu avioni F-35

Dogovorene letelice F-35 nikad nisu stigle u Tursku jer su Senat i potom Trampova administracija suspendovali učešće Ankare u projektu jer je 2019. kupila S-400 od Rusije
Američki ultimatum Turskoj: Odustanite od ruskog PVO S-400 i stižu avioni F-35© Photo by South Korea Defense Acquisition Program Administration via Getty Images

Sjedinjene Države dozvoliće Turskoj da se vrati u projekat proizvodnje, odnosno kupovine borbenih aviona F-35 samo ukoliko odustane od nabavke ruskog PVO sistema S-400, rekla je v. d. zamenika državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, ali i sugerisala da bi Vašington mogao da ukine sankcije svom NATO savezniku.

Naime, američka kompanija "Lokid Martin" je sredinom juna 2018. u Teksasu predstavila avione F-35 napravljen za tursko ratno vazduhoplovstvo, za koje je Ankara obezbedila komponente za trup i delove motora, ali letelice nikad nisu stigle u Tursku jer su Senat i potom administracija tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa suspendovali učešće Ankare u projektu jer je 2019. kupila S-400 od Rusije.

"Ako bismo uspeli da rešimo ovaj problem oko S-400, što želimo, SAD bi rado pozdravile povratak Turske u porodicu F-35. Ako uspemo da prebrodimo ovo pitanje, onda će problem CAATSA nestati i možemo se vratiti u razgovor o F-35", izjavila je za televiziju Si-En-En Turk Viktorija Nuland aludirajući na američke sankcije u vezi s turskom industrijom oružja.

Saopštavajući odluku o uvođenju kazne CAATSA 2020. godine, Vašington je rekao da je obavestio Ankaru da će kupovina S-400 "ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbediti značajna sredstva odbrambenom sektoru Rusije", nastavljajući da podseća svog saveznika na "dostupnost alternativnih sistema NATO-a kako bi se obezbedili njeni odbrambeni zahtevi".

Iako ostaje nejasno da li će Ankara prihvatiti ponudu Nulandove da odustane od ruskog sistema protivvazdušne odbrane, tamošnji zvaničnici su ranije odbacili tu ideju, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je insistirao da je kupovina S-400 gotova stvar. Prvi čovek turske odbrambene industrije Haluk Gorgun je pak izjavio da njegova zemlja sama pravi PVO sisteme, te da joj nisu potrebni ni S-300 ni S-400.

Pored toga što je izbačena iz programa F-35, u okviru kojeg je Ankara proizvela stotine delova za avione, Bela kuća je takođe odbila da odobri Turskoj prodaju "nadogradnje" za F-16. 

Međutim, kako je sugerisala Nulandova, američki zvaničnici su prošle nedelje dali zeleno svetlo za 79 kompleta za modernizaciju turskih F-16 jer je Turska pristala da dozvoli Švedskoj da se pridruži NATO-u.

"Veoma smo zadovoljni što nam se Turska pridružila rekavši da Švedskoj", izjavila je v. d. zamenika državnog sekretara SAD.

Dodala je da će, pošto prođe zakonski period od 15 dana od donošenja odluke, početi modernizacija pomenutih letelica.

"Koliko znam, modernizacija će startovati odmah. Iskreno, ne znam tačno kada će novi avioni biti spremni, ali očigledno je da je za SAD prioritet da Turska dobije te letelice što je pre moguće", zaključila je Nulandova.

image