Svet

Ulazak Švedske u NATO u zamenu za F-16? Turcima odobrena predaja novih lovaca

Ankara bi, ukoliko to odobri američki Kongres, mogla dobiti 40 novih lovaca F-16
Ulazak Švedske u NATO u zamenu za F-16? Turcima odobrena predaja novih lovaca© Tanjug/US Embassy in Bosnia and Herzegovina via AP

Američki Stejt department obavestio je Kongres da je odobrio prodaju borbenih aviona F-16 i prateće opreme Turskoj u vrednosti od 23 milijarde dolara nakon što je turski lider Redžep Tajip Erdogan odobrio ulazak Švedske u NATO, piše "Njujork tajms".

Kako prenosi ruska redakcija RT, američki Kongres još može da blokira ovu odluku, ali, ocenjuje se da to neće biti učinjeno. 

"RIA Novosti" prenose da je Ankara zatražila od Vašingtona 40 novih lovaca F-16 i modernizaciju 79 istih takvih aviona, koje Turska već poseduje.

Turska je, podsetimo, zajedno sa Mađarskom bila jedna od zemalja Alijanse koja je blokirala pridruživanje Švedske paktu. Nakon što je Erdogan potpisao dokumenta kojim odobrava priključenje Švedske, Budimpešta je ostala jedina strana koja to još nije uradila.

Ipak, tamošnje vlasti poručile su da se radi na tome da parlament ratifikuje članstvo Švedske, čime bi ta država postala 32. zemlja članica.

Poslednja država koja se pridružila paktu bila je, podsetimo, Finska. To je učinjeno prošle godine.

image