Svet

SZO opet među nama: Kovid-19 se razbuktava usred leta, stižu i majmunske boginje

Generalni direktor SZOje saopštio da saziva komitet za hitne slučajeve kako bi posavetovao da li nova epidemija majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja
SZO opet među nama: Kovid-19 se razbuktava usred leta, stižu i majmunske boginje© Tanjug/NIAID via AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je zaraza kovidom-19 u porasti širom sveta i da je malo verovatno da će broj novozaraženih opasti u bliskoj budućnosti.

"Kovid-19 je još sa nama. Virus kruži u svim zemljama. Podaci iz našeg sistema nadzora zasnovanog na ispitivanjima u 84 zemlje pokazuju da procenat pozitivnih testova na SARS-KoV-2 raste tokom nekoliko nedelja. Sve u svemu, pozitivnih testova je iznad 10 odsto, ali to varira po regionu. U Evropi je procenat pozitivnih iznad 20 odsto", navodi Marija van Kerhov iz SZO.

Rizik od novih varijanti

Zdravstvena agencija UN upozorava da bi uskoro mogli da se sretnemo sa težim varijantama virusa korona, jer nastavlja da mutira, što može da rezultira mutacijom koja ne reaguje na medicinsku terapiju.

Prijem u bolnice je još mnogo niži nego na vrhuncu pandemije, ali SZO apeluje na vlade da pojačaju kampanju vakcinacije, osiguravajući da zdravstveno rizične grupe dobiju pojačanje dodatnom imunizacijom svakih dvanaest meseci.

Proizvodnja vakcina je opala u poslednjih godinu i po dana, a broj proizvođača se smanjuje, piše "Euraktiv" i dodaje da postoji nada da bi nazalne vakcine, koje su još u razvoju, mogle potencijalno da smanje rizik od komplikacije bolesti.

Majmunske boginje-vanredna situacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je da saziva komitet za hitne slučajeve kako bi posavetovao da li nova epidemija majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC). 

"Od početka godine bilo je više od 14.000 prijavljenih slučajeva i 511 smrtnih slučajeva, što je više nego cele prošle godine", rekao je Tedros.

Odgovarajući na pitanje o tome kako bi situacija mogla da utiče na Evropu,  zvaničnik SZO Majkl Rajan je rekao da bi ovo trebalo da bude relativno jednostavna bolest koju treba kontrolisati klasičnim merama.

Iako je problem lakši za rešavanje u Evropi, Rajan je pozvao vlade da investiraju sada, pre nego što se bolest proširi i postane skuplja za kontrolu.

Kerhova je rekla da bi na primeru kovida 19 trebalo da naučimo šta se desi kada se bolest raširi.

Procenjuje se da ova bolest ima stopu smrtnosti od 3,6% i da je posebno opasna za osobe mlađe od 15 godina i čine 88% smrtnih slučajeva. SZO je odobrila hitnu upotrebu dve vakcine, zahtevajući 15 miliona dolara podrške za borbu protiv ove bolesti. Dosadašnje preporuke za borbu protiv majmunskih boginja ne uključuju ograničenja putovanja u pogođene zemlje.

Šta je PHEIC?

Vanredna situacija javnog zdravlja od međunarodnog značaja (PHEIC) kako je definisana Međunarodnim zdravstvenim propisima (2005) treba da ispuni tri glavna kriterijuma. Mora da predstavljati vanredan razvoj događaja u smislu ozbiljnosti, iznenadnosti ili neobičnosti, zatim mora da ima stvarni ili potencijalni međunarodni uticaj i zahteva međunarodni odgovor. 

Komitet za hitne slučajeve se sastoji od stručnjaka koji procenjuju da li razvoj ispunjava kriterijume PHEIC-a i daju preporuke o tome kako da se reši vanredna situacija. Ove preporuke automatski ističu nakon tri meseca, ali komisija može da ih produži ako to smatra neophodnim.

SZO je izbijanje majmunskih boginja proglasila PHEIC u julu 2022. godine, ali je brzo stavljena pod kontrolu. Naime, kontrolom onih grupa koji su najranjiviji na prenošenje, prvenstveno muškaraca koji su imali seks sa muškarcima.

PHEIC status je ukinut 10. maja 2023.

image