Svet

Stvaraju novi soj virusa majmunskih boginja, razlog - razvoj boljih lekova za ljude

Do otkrića dolazi samo nedelju dana nakon što je otkriveno da je sličan eksperiment sproveden na Univerzitetu u Bostonu
Stvaraju novi soj virusa majmunskih boginja, razlog - razvoj boljih lekova za ljude© Foto: Tanjug/AP (Chinatopix Via AP)

Vladina laboratorija u Merilendu, u Sjedinjenim Državama, pokušava da stvori novi soj virusa majmunskih boginja, koji će biti mnogo više smrtonosan, na veoma kontroverznim istraživanjima na miševima.

Cilj projekta je, kako se navodi, da podstakne "razvoj boljih lekova za ljude", a do ovog istraživanja dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog manipulacije virusima u laboratorijama, piše "Mejl onlajn".

Kako učiniti virus smrtonosnijim

Istraživački tim želi da modifikuje dominantni virus, koji uglavnom izaziva osip i ima simptome slične gripu, genima iz drugog soja, koji izaziva veoma tešku bolest.

Istraživači se, kako se tvrdi, nadaju se da će eksperiment otkriti kako različiti geni čine majmunske boginje smrtonosnijim.

Ovo otkriće dolazi samo nedelju dana nakon što je otkriveno da je sličan eksperiment, koji uključuje hibridni soj korona virusa, sproveden na Univerzitetu u Bostonu.

Najnoviju studiju o majmunskim boginjama finansira Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti (NIAID), istraživački ogranak Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

"Izuzetno visok rizik"

Ovaj modifikovani virus "predstavlja izuzetno visok rizik" za javnost ukoliko informacije "slučajno procure", kaže dr Ričard Ebrajt, mikrobiolog sa Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju.

Tim u Merilendu tvrdi da njihov rad ne uključuje "poboljšanje" patogena, jer oni koriste prirodne mutacije umesto da stvaraju nove, što znači da novi hibrid ne može biti smrtonosniji od postojećih.

Ova vest će bez sumnje iznenaditi mnoge Amerikance, budući da pokazuje da se takva istraživanja nastavljaju u SAD, uprkos strahovanju da su slična istraživanja pokrenula pandemiju.

Istraživanje u Merilendu će uključivati ekstrakciju desetina gena iz težeg oblika virusa majmunskih boginja, a zatim je planirano da se njima zaraze laboratorijski miševi i da se na njima prati tok bolesti.

Nacionalne strategija biološke odbrane SAD

Bela kuća je objavila planove za suzbijanje manipulacija virusima samo nekoliko dana nakon što je otkriveno slično istraživanje koje se sprovodi na Univerzitetu u Bostonu.

U nacionalnoj strategiji biološke odbrane, koja je predstavljena prošle nedelje, Bajdenova administracija je iznela planove za "sprečavanje budućih situacija biološke katastrofe", poput pandemije kovida.

U izveštaju se naglašava rizik od "slučajnih bioloških pretnji", izazvanih nezgodama u laboratorijama za biološku bezbednost koje rade sa opasnim patogenima.

image
VV inauguration
banner