Svet

Pljušte ostavke na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku: Tri dekana na meti zbog antisemitskih poruka

Univerzitet Kolumbija je postao centar protesta gde su studenti postavili šatore, a policija je izvršila nasilna hapšenja
Pljušte ostavke na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku: Tri dekana na meti zbog antisemitskih poruka© Tanjug/AP Photo/Ben Curtis

Tri dekana Univerziteta Kolumbija u Njujorku podneli su ostavku nakon što je protiv njih pokrenuta interna istraga jer su "pisali antisemitske poruke" tokom višenedeljnih protesta na univerzitetima širom SAD zbog rata u Pojasu Gaze, izjavio je portparol Univerziteta Kolumbija.

Portparol je naveo da su ostavke podneli dekan za studentski život na osnovnim studijama Kristen Krom, pomoćnik dekana za podršku studentima Metju Patašnik i prodekan Suzan Čang-Kim koji su ranije bili suspendovani tokom sprovođenja istrage, preneo je Rojters.

"Razmena poruka je obavljena tokom događaja u kampusu pod nazivom 'Jevrejski život u kampusu: prošlost, sadašnjost i budućnost' i usledila je nakon sedmica protesta na Univerzitetu Kolumbija i drugim kampusima zbog rata u Pojasu Gaze", saopštila je univerzitetska administracija u julu.

U saopštenju se navodi da je taj incident otkrio ponašanje i osećanja koja su, ne samo neprofesionalna, već i antisemitska.

U SAD su bili održani višemesečni protesti zbog rata u Pojasu Gaze u kojem je poginulo oko 40.000 Palestinaca.

Demonstranti u kampusu tražili su prekid rata, zaustavljanje američke vojne podrške Izraelu i da univerziteti ne sarađuju sa kompanijama koje podržavaju Izrael.

Univerzitet Kolumbija je postalo centar protesta gde su studenti postavili šatore, a policija je izvršila nasilna hapšenja.

image