Svet

Demokratija na britanski način: Novinar Ričard Medherst uhapšen prema zloglasnom zakonu o terorizmu

Medherst je prvi novinar koji je uhapšen prema članu 12. Prema odredbama ovog zakona osoba može biti osuđena na zatvorsku kaznu do 14 godina zatvora
Demokratija na britanski način: Novinar Ričard Medherst uhapšen prema zloglasnom zakonu o terorizmuGetty © Jeff Moore - Pool/Getty Images

Nezavisnog novinara Ričarda Medhersta u četvrtak je uhapsila britanska policija, prema članu 12 zakona o terorizmu, izvestio je "Vorld socijalist veb sajt".

Novinar, poznat po tome što se suprotstavlja američkim, britanskim i izraelskim ratnim zločinima u Pojasu Gaze, uhapšen je na londonskom aerodromu "Hitrou". Medherst ima više od milion pratilaca na društvenim mrežama.

U video-snimku objavljenom u ponedeljak na društvenoj mreži Iks, Medherst je otkrio da ga je na aerodromu uhapsilo šestoro policajaca, da je zadržan skoro 24 sata, uključujući i držanje u samici, i da mu je oduzeta elektronska oprema.

Novinar u videu opisuje metode policijske države protiv antiratnih novinara u Britaniji, primećuje VSVS. Novinaru nisu dozvolili da pozove porodicu ili prijatelje, a policija mu je saopštila da će svaki razgovor sa advokatima biti pod audio-nadzorom, što je jasno kršenje prava advokata i klijenta.

Medherst je izjavio: "Uhapsili su me prema članu 12 Zakona o terorizmu iz 2000. godine i optužili me da sam navodno izrazio mišljenje koje podržava zabranjenu organizaciju, ali nisu hteli da mi objasne šta to znači."

Medherst je prvi novinar koji je uhapšen prema članu 12. Odredbe ovog zakona izmenjene su 2019. a prema njima osoba može biti osuđena na zatvorsku kaznu do 14 godina zatvora za "izražavanje mišljenja koje podržava zabranjenu organizaciju". Ovaj zakon je uvela laburistička vlada Tonija Blera.

U slučaju Medhersta, u pitanju je komentar koji brani pravo Palestinaca da se odupru stranoj vojnoj okupaciji i genocidu, koji se definiše kao "podrška terorizmu".

Hamas je među organizacijama koje je vlada Britanije proglasila terorističkim. Hamas je u Britaniji potpuno zabranjen 2021. godine, sa ciljem kriminalizacije podrške palestinskom narodu.

Medherst je odbacio ove optužbe: "Kategorično i u potpunosti odbacujem sve optužbe policije. Nisam terorista i nemam krivični dosije. Do sada nikada nisam bio u pritvoru. Oba moja roditelja su dobila Nobelovu nagradu za mir za rad kao mirovnjaci Ujedinjenih nacija. Imali su ogroman uticaj na moj pogled na svet."

Medherstova majka je Sirijka, otac Britanac. Rođen je u Siriji, a roditelji su mu bili diplomatski službenici u Libanu, Siriji, Indiji i Pakistanu.

Godine 2019, Medherst je svoje emisije u kojima se raspravlja o američkoj politici, međunarodnim odnosima i Bliskom istoku, opisao kao "antiimperijalističke".

Medherst je vodio kampanju za oslobađanje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža. Sada je na meti snaga koje pokušavaju da zabrane antiratno novinarstvo. Sa Jutjuba je prošle godine uklonjen njegov kanal, a video-sadržaj, koji pokazuje izraelske napade na Palestince je izbrisan.

Progon Medhersta prema Zakonu o terorizmu je groteskan, dodaje VSVS.

Dok NATO eskalira svoj proksi rat u Ukrajini i koristi genocid u Gazi kako bi nastavio rat koji pogađa Liban, Jemen, Siriju i Iran, represija u Britaniji se nastavlja.

FBI je 9. avgusta izvršio raciju u kući Skota Ritera, bivšeg obaveštajnog oficira američkog marinskog korpusa i inspektora za oružje Ujedinjenih nacija u severnom delu Njujorka. Riter je tada izjavio: "Postao sam meta jer želim da poboljšam odnose između SAD i Rusije zalažem se za mir."

Ovom kritičaru rata NATO-a protiv Rusije u Ukrajini Stejt department je oduzeo pasoš na aerodromu "Džon F. Kenedi" u junu, kada je trebalo da otputuje na konferenciju u Rusiju.

U Britaniji je nekoliko nezavisnih novinara i antiratnih aktivista privedeno u proteklih 18 meseci na osnovu zakona o borbi protiv terorizma. Među njima su Krejg Mari, novinar sajt "Grejzoun" Kit Klarenberg i francuski izdavač Ernest More. Desetine propalestinskih aktivista suočilo se sa noćnim racijama, pritvorima i ispitivanjima prema antiterorističkom zakonu.

Kako je rekao Medharst u video-izjavi: "Iako sam bezuslovno pušten, ja sam u limbu, ne znam da li ću biti optužen za tri meseca", dodajući da Britanija "ne može da se zove demokratijom dok se hapse novinari i tretiraju kao ubice".

Laburisti predvode ovu pojačanu državnu represiju, tvrdi VSVS. Tokom vikenda, ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper obavestila je medije o planovima za suzbijanje "ekstremističkih ideologija": "Naložila sam Ministarstvu unutrašnjih poslova da sprovede hitne akcije protiv ekstremizma, da mapira i prati ekstremističke trendove".

image