Svet

Taker Kalson o novinaru kojeg je priveo FBI: U SAD su legitimni samo mediji priklonjeni režimu

Hapšenje Stiva Bejkera pretvoreno u ponižavajući spektakl da bi se poslala jasna poruka
Taker Kalson o novinaru kojeg je priveo FBI: U SAD su legitimni samo mediji priklonjeni režimuGetty © Ian Maule

Američki predsednik Džozef Bajden zatvorio je stotine svojih političkih protivnika, a još jedna njegova žrtva je novinar "Blejza" Stiv Bejker koji je razbio mit o "ustanku" na Kapitolu, kazao je američki novinar Taker Karlson u svojoj emsiji.

FBI je Bejkerovo hapšenje pretvorio u ponižavajući spektakl da bi poslao jasnu poruku – režim priznaje samo poslušne novinare, ocenio je Karlson.

"Među hiljadama Amerikanaca koji su došli u zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine, bila je gomila novinara, novinara na zadatku", podsetio je Karlson, ukazujući da je tog dana radio veliki broj različitih vladinih medija – Asošiejted pres, Rojters, "Njujork tajms", "Vašington post", En-Bi-Si njuz – i njihov posao je bio da podrže svaku priču koju su vlasti predstavile kao istinu.

Ali, na licu mesta je bilo i nezavisnih novinara.

"Jedan od njih je Stiv Bejker koji trenutno radi za 'Blejz'. I bio je tu iz istog razloga kao i ostali – da posmatra tok protesta i izveštava o tome. I kao i mnogi novinari tog dana, sa gomilom je ušao u zgradu Kapitola. Ušao je mirno, kako bi izveštavao o događaju. Ovo nije naša pretpostavka", istakao je Karolson i prikazao video na kom se vidi kako Bejker samo radi svoj posao.

Nije ušao da razbija prozore, već je obavljao dužnost novinara, nije se ponašao loše niti je napadao policiju, kazao je Karlson.

Pošto Stiv Bejker ne radi za "Njujork tajms" ili bilo koji drugi medij koji radi za Bajdenovu administraciju, FBI ga je izdvojio ne kao reportera, već kao buntovnika.

"Ono što je usledilo nije šala", kaže Karlson i navodi da je Bejker optužen za zločine, remećenje mira u obezbeđenoj zgradi i učešće u maršu ili demonstracijama u zgradi Kapitola.

Ističe da niko nije stao u odbranu Stiva Bejkera, nijedna novinarska organizacija za ljudska prava se nije zauzela za njega.

Pritom, iako se privedeni američki novinar doborovoljno javio kancelariji FBI u Dalasu, ponizili su ga, vezavši mu ruke na leđima – ne zato što je nekome predstavljao pretnju, već zato što su hteli da pošalju jasan signal svima ostalima.

"Samo mediji lojalni režimu će se smatrati legitimnim, dok će ostali biti slomljeni", zaključio je Karlson.

image