Svet

Liberalna diktatura: Osnivaču Telegrama preti 20 godina zatvora, brojne reakcije na Zapadu i Rusiji

Povodom hapšenja Pavela Durova kome se na teret stavlja niz krivičnih dela, a pre svega odbijanje ove društvene mreže da sarađuje s vlastima, oglasio se Taker Karlson, Ilon Mask, Robert Kenedi Mlađi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova i drugi
Liberalna diktatura: Osnivaču Telegrama preti 20 godina zatvora, brojne reakcije na Zapadu i Rusiji© Jaque Silva/Keystone Press Agency

Francuska policija uhapsila je u subotu uveče osnivača Telegrama Pavela Durova na aerodromu u Parizu. Kako prenose mediji, Durovu se na teret stavlja niz krivičnih dela, a pre svega odbijanje ove društvene mreže da sarađuje s vlastima.

Kako se očekuje, optužnica protiv Durova biće podignuta u nedelju i uključivaće saučesništvo u krivičnim delima koja se, kako se navodi, vrše uz pomoć Telegrama, kao što su terorizam, trgovina drogom, prevara i pranje novca, uz priprećenu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Durov, koji ima i francusko državljanstvo, uhapšen je nakon što je privatnim avionom doleteo iz Azerbejdžana.

Hapšenje Durova u Francuskoj, prokomentarisao je proslavljeni američki novinar Taker Karlson, "predstavlja upozorenje svim vlasnicima onlajn platformi koji ne žele da cenzurišu istinu na zahtev vlada i obaveštajnih službi. Tama se ubrzano nadvija nad nekadašnjim slobodnim svetom."

Oglasio se i američki biznismen Ilon Mask i preko heštega "#FreePavel" objavljenog na Iksu podržao ruskog kolegu.

Slučaj osnivača Telegrama ima političke razloge i može da predstavlja sredstvo za dobijanje pristupa informacijama o korisnicima ove mreže, naveo je zamenik predsednika ruske Državne dume Vladislav Davankov, prenose RIA novosti.

Aleksej Puškov, šef Komisije za politiku informisanja Saveta RF, ocenio je povodom hapšenja Pavela Durova da "liberalne diktature ne tolerišu one koji ne igraju po njihovim pravilima. Neka se spremi Ilon Mask."

Povodom hapšenja se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, istakavši da saradnici Durova nisu kontaktirali rusku ambasadu u Francuskoj u vezi sa njegovim pritvaranjem, ali su ruske diplomate odmah preduzele neophodne korake u takvim slučajevima.

"Počeli smo da se bavimo ovim i mnogo pre nego što je potpredsednik Državne dume Vladislav Davankov uputio apel ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu zahtevajući Durovo oslobađanje", potvrdili su u Ministarstvu za RIA Novosti.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne iz kojih razloga su priveli Durova, ali francuske vlasti do sada nisu prihvatile saradnju po ovom pitanju, rekli su iz diplomatskog predstavništva za RIA Novosti.

Ambasada je, odmah po privođenju Durova, zahtevala od francuskih vlasti da mu se osigura zaštita prava i omogući konzularni pristup.

Kako je istakao šef Komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Ruske Federacije Andrej Klimov, Durov je uhapšen na zahtev SAD, koje će nastaviti da deluju po principu "oni koji nisu sa nama su protiv nas".

Američki političar Robert Kenedi Mlađi je povodom hapšenja Durova naveo da je danas kao nikada aktuelna potreba da se zaštiti sloboda govora.

"U Francuskoj su upravo uhapsili osnivača i generalnog direktora šifrovane, necenzurisane platforme Telegram. Potreba za zaštitom slobode govora je aktuelnija nego ikad", napisao je on na Iksu.

Pariz je celom svetu pokazao "lice tiranina", ocenio je lider francuske partije "Patriote" Florijan Filipo na Iksu.

"Hoće li sutra Ilona Maska da strpaju u zatvor zbog nepoštovanja evropskih pravila cenzurisanja po Zakonu o digitalnim uslugama?!", napisao je Filipo.

image