Rusija

Kremlj poziva Telegram da više radi na sprečavanju terorizma

Kako prenose ruski mediji, organizatori masakra u koncertnoj dvorani u Moskvi koristili su popularnu aplikaciju da regrutuju počinioce
Kremlj poziva Telegram da više radi na sprečavanju terorizmawww.globallookpress.com © Stanislav Kogiku

Društvena mreža Telegram trebalo bi da više radi na tome da teroristima uskrati korišćenje svoje platforme, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov posle napada na Krokus siti hol u Moskvi.

Organizatori masakra su navodno angažovali izvršioce preko grupe na Telegramu, iza koje je stajala organizacija Islamska država (ISIS), sa sedištem u Avganistanu.  

Na pitanje da li se Telegram suočava sa zabranom u Rusiji, Peskov je rekao da to nije slučaj, ali je pozvao vlasnika Pavela Durova da "obrati više pažnje" na zloupotrebu platforme.

"Ova jedinstvena i tehnološki fenomenalna usluga sve češće postaje oruđe u rukama terorista", izjavio je Peskov za ruski onlajn tabloid "Lajf". Durov je tehnološki preduzetnik poreklom iz Dubaija, koji je rođen u Rusiji.

Kako je ovog meseca rekao za "Fajnenšel tajms", on da planira da "koristi veštačku inteligenciju (AI) za rešavanje ovih problema."

Ruske vlasti su identifikovale četiri osobe koje su osumnjičene za direktnu umešanost u napad koji je odneo preko 140 života. Uhapšeni su regionu Rusije, koji se graniči sa Ukrajinom.

Predsednik Vladimir Putin je uhašene opisao kao "radikalne islamiste", ali je takođe rekao da "Islamska država Horasan", koja je preuzela odgovornost za ovaj napad, možda nije stvarni organizator.

Portparolka suda u Sankt Peterburgu Darja Lebedeva je u sredu izvestila da je za čoveka koji je navodno bio član istog Telegram četa utvrđeno da krši ruske migracione zakone i da je sud naložio njegovu deportaciju.

Prema izvorima iz policije, na koje se pozivaju ruski mediji, na ovoj grupi su se okupljali uglavnom ljudi poreklom iz Tadžikistana, ali je ona kasnije obrisana.

image