Rusija

Objavljeni snimci terorista: Preko Telegrama dobili instrukcije da ubijaju redom

Pre otprilike mesec dana neimenovana osoba povezala se preko mreža sa jednim od terorista i predložila mu da za novac ubija ljude
Objavljeni snimci terorista: Preko Telegrama dobili instrukcije da ubijaju redom© Tanjug/Alexander Avilov/Moscow News Agency via AP

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan objavila je na Telegramu snimak ispitivanja jednog od terorista, koji je juče otvorio vatru na nedužne civile u tržnom centru "Krokus siti" u Moskvi. 

Na snimku uhvaćeni terorista otkriva da je rođen 17. septembra 1998. godine, da je u Rusiju doputovao 4. marta iz Turske, i da je ponudu o tome da izvede teroristički napad dobio preko Telegrama. Prema njegovim rečima, ne zna ko su bile osobe koje su naručile napad, ali je za to trebalo da dobije oko pola miliona rubalja. Do sada, kako je rekao, dobio je polovinu te sume i to uplatom na karticu. Ipak, kasnije je rekao da mu je bilo obećano milion rubalja. 

Oružje za napad, kako je rekao, dobio je direktno od naručioca ubistva, koji mu ga je dostavio. 

Terorista je tokom ispitivanja rekao da se odlučio na ovaj korak nakon razgovora sa pomoćnikom nekog propovednika, kojeg je slušao, a ponudu za napad dobio je pre otprilike mesec dana.

Naručioci su mu, kako kaže, poslali lokaciju na kojoj je trebalo da bude izveden napad i zahtevali od njega da ubija ljude. 

U međuvremenu, glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan objavila je još jedan snimak. Drugi uhvaćeni terorista priznao je da je ponudu da ubija ljude dobio preko mreža od nekog Abdule, kojeg je zatim i lično upoznao pre 10 do 12 dana. Nakon što su mu pripadnici bezbednosnih snaga pokazali sliku Abdula, terorista je potvrdio da je to on. I ovaj terorista je rekao da se sa Abdulom upoznao preko Telegrama.

image