Rusija

Broj poginulih u Moskvi porastao na 133: Teroristi imali kontakte u Ukrajini, uhapšeno 11 lica

Moskva nastavlja istragu užasnog terorističkog napada koji je juče odneo živote najmanje 133 osobe, među kojima su i deca
Broj poginulih u Moskvi porastao na 133: Teroristi imali kontakte u Ukrajini, uhapšeno 11 licawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Tokom terorističkog napada u Moskvi koji se juče dogodio u tržnom centru i koncertnoj dvorani "Krokus siti", prema podacima Istražnog komiteta, do sada je poginulo 133 osobe, među kojima i troje dece. Ranjeno je 150 osoba, odnosno 140 prema podacima ministarstva zdravlja, a procenjuje se da bi broj žrtava u narednim satima mogao da bude još veći. 

Prethodno je glavna i odgovorna urednica "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan izjavila da je broj poginulih u terorističkom napadu porastao na 143.

FSB je uhapsio 11 osoba osumnjičenih da su umešani u napad, među kojima su i četvorica osumnjičenih da su neposredni izvršioci napada.

Ruski predsednik Vladimir Putin oglasio se prvi put nakon terorističkog napada koji je nazvao krvavim, varvarskim činom.

"Kazna će stići sve. To je napad na Rusiju, na naš narod", istakao je Putin.

Svetski lideri izrazili su žaljenje zbog tragedije i osudili napade na civile, dok je Međunarodna policijska agencija Interpol ponudila svoju pomoć. 

Još sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputili su izjave saučešća zbog tragedije. Vučić je za danas sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Kako je izgledalo stanje u Moskvi juče tokom napada pogledajte u odvojenoj vesti.

  • 23. mar 2024 • 21:12

    21:12

    Bela kuća osudila teroristički napad

    Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskovskoj oblasti i izražavaju saučešće rođacima poginulih i povređenih, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

    "Sjedinjene Države oštro osuđuju užasan teroristički napad u Moskvi. Izražavamo naše najdublje saučešće onima koji su izgubili voljene i onima koji su voljeni povređeni", navela je Žan-Pjer u saopštenju.

    Istovremeno, Bela kuća je u svetlu terorističkog napada saopštila da je Islamska država (ISIS) zajednički neprijatelj koji se mora pobediti.

    Američki državni sekretar Antoni Blinken ranije je osudio teroristički napad u Podmoskovlju.

  • 20:54

    Zaharova o kijevskim propagandistima: To su informacioni teroristi

    Kijevska propagandna organizovana kriminalna grupa juče je uživo emitovala prenos iz "Krokus siti hola" gde su, nakon što su poubijali ljude, teroristi pojurili na granicu sa Ukrajinom, prokomentarisala je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjave ukrajinskih novinara tokom terorističkog napada u Moskvi.

    "Ovi informacioni teroristi likovali su i izbacivali mizantropske parole, direktno optužujući Rusiju i njeno rukovodstvo za organizovanje terorističkog napada", istakla je Zaharova.

    Ona je dodala da za to novac i oružje daje Bela kuća "negujući nacizam, ksenofobiju i terorizam u Ukrajini".

  • 20:28

    Potraga u "Krokusu" još traje

    Akcija spasavanja na mestu terorističkog napada u "Krokus siti holu" je završena, a potraga je još u toku i iz ruševina su izvučena 133 tela, javio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov na Telegram kanalu.

    U bolnicama se lekari bore za živote 107 ljudi, dodao je.

    Napominje se da će stručnjaci noćas početi da prave otvor na zapadnoj strani "Krokusa", što će spasiocima olakšati pristup koncertnoj dvorani. 

  • 20:02

    Zjuganov: Kijev je možda umešan u teroristički napad

    Lider Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov smatra da bi Kijev mogao biti umešan u teroristički napad na "Krokus siti hol" u Moskovskoj oblasti.

    "Poslednjih meseci, klizanje režima Bandere ka taktici terorizma postalo je sve očiglednije. Nesposobna da pobedi na bojnom polju, hunta ukorenjena u Kijevu sve češće pribegava sabotaži u nadi da će zastrašiti naše građane", rekao je on.

  • 19:59

    Nekadašnja austrijska ministarka spoljnih poslova: ISIS nije umešan u teroristički napad u "Krokusu"

    Islamska država (ISIS) nije bila umešana u teroristički napad na koncetrnu dvoranu "Krokus", već političkom napadu na Rusiju, rekla je bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl.

    "ISIS nema nikakve veze sa ovim. Ovo nije običan teroristički akt, čiji je razlog ideologija. Čini mi se da je ovo ugovoreno, naručeno masovno ubistvo. Čini se da je u pitanju organizovani zločin. To ima političke osnove, akciju protiv određene države", rekala je Knajsl, prenose "RIA Novosti".

    Po njenom mišljenju, teroristi nisu bili vođeni ideologijom, već su jednostavno "hteli da zarade".

  • 19:37

    Nikaragva proglasila Dan žalosti

    Vlasti Nikaragve proglasile su 24. mart danom nacionalne žalosti, u znak solidarnosti sa Rusijom, nakon terorističkog akta u Moskvi.

    Nikaragva "izražava duboko, iskreno i bratsko saučešće svim tim hrabrim ljudima i njihovom predsedniku Vladimiru Putinu", te će zato sutra iskazati solidarnost s njima u svim delovima "naše blagoslovene, suverene, uvek slobodne Nikaragve".

    "Nacionalna zastava će se vijoriti na pola koplja tokom 24. marta, u znak žalosti zbog Ruske Federacije", navodi se u dokumentu koji je potpisao predsednik zemlje Danijel Ortega.

  • 19:26

    Britanska ambasada u Moskvi spušta zastavu na pola koplja

    Britanska ambasada u Moskvi sutra će, na Dan žalosti za poginule u terorističkom napadu na "Krokus siti hol", spustiti zastavu na pola koplja, rečeno je "RIA Novostima" u ovoj diplomatskoj misiji.

    "Da, sutra će se naša zastava vijoriti na pola koplja", saopštila je u subotu britanska ambasada.

    Australijska ambasada u Rusiji prva je javila da je spustila nacionalnu zastavu na svojoj zgradi zbog terorističkog napada u Podmoskovlju.

  • 19:22

    Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo saučešće narodu u Rusiji

    Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke izrazilo je na ruskom jeziku saučešće Rusima nakon terorističkog napada u koncertnoj dvorani "Korkus" u Podmoskovlju.

    "Izražavamo saučešće narodu u Rusiji. Tugujemo zajedno sa porodicama žrtava terorističkog napada u Podmoskovlju, za koji je odgovornost preuzela ekstremistička organizacija 'Islamska država'. Hladnokrvno su ubijeni nevini ljudi. Osuđujemo teror – gde god da se takvi napadi izvrše", navodi se u nalogu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na engleskom jeziku na društvenoj mreži Iks.

  • 19:12

    Ministarstvo za vanredne situacije: Identifikovano 29 poginulih

    Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije objavilo je novi, ažurirani spisak poginulih u "Krokus siti holu". Do sada je, na ovom spisku identifikovano 29 osoba.

  • 19:00

    Grupa koja je trebalo da nastupa u "Krokusu" ne može da stupi u kontakt sa pomoćnicom direktora

    Članovi grupe "Piknik", koja je trebalo da nastupi u koncertnoj dvorani "Krokus", saopštili su da nakon terorističkog napada ne mogu da stupe u kontakt sa pomoćnicu direktora Ekaterinu Kušner, saopštili su na društvenoj mreži VKontakte .

    "Naša prijateljica i pomoćnica direktora Ekaterina Genadijevna Kušner, koju ste mogli da vidite iza prodajnog pulta na našim koncertima, još uvek nije stupila u kontakt sa nama. Još uvek nemamo nikakve informacije o Katji. Ali ima nade", navodi se u poruci.

image