Srbija i Balkan

Dačić: U Moskvi nema stradalih srpskih državljana, nema saznanja da Srbiji preti teroristički akt

Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, rekao je Dačić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da nema neposrednih saznanja da Srbiji preti teroristički akt.

"Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, sve bezbednosne agencije će preduzeti preventivne radnje za očuvanje mira", rekao je Dačić.

"Bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočili, imajući u vidu i situaciju u regionu, na Kosovu i Metohiji, i teroristički akt u Moskvi i razne sukobe koje postoje širom sveta, bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna", rekao je Dačić na konferenciji za medije.

On je dodao da MUP, Vojska Srbije i sve druge bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza i preventivne radnje kako bismo sprečili svaku mogućnost terorističkog akta ili uznemiravanje javnog reda i mira uz opasnost za živote ljudi.

"To je u najkraćem bila tema današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Prema informacijama sa kojima raspolažemo", rekao je Dačić.

Kako je naveo, u terorističkom aktu u Moskvi, na spisku povređenih i poginulih za sada nema srpskih državljana.

Dodao je da ima informaciju da je naš jedan državljanin bio prisutan na događaju u tržnom centru u Moskvi, ali se on ne nalazi ni na spisku stradalih ni na spisku ranjenih.

On je podsetio da je bio iznenađen da nije primetio velike mere bezbednosti u Moskvi tokom fudbalske utakmice Rusija - Moskva. 

"Pozivamo građane na oprez, da ne putuju ako nemaju hitne obaveze, dok se ne smiri situacija", poručio je Dačić.

Između ostalih, sednici su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka pravde Maja Popović, načelnik Generalšatba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da su sigurnost i bezbednost građana Srbije prioritet.

"Sačuvaćemo našu zemlju u veoma složenim geopolitičkim okolnostima. Zadaci podeljeni i biće izvršeni", rekao je Vučić.

Ići će na sednicu SB UN o godišnjici NATO agresije

Dačić je izjavio da će otići na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je za 25. mart na zahtev Rusije zakazana povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, ali da je još uvek upitno da li će se ta sednica održati.

Na pitanje Tanjuga da li će otići na na sednicu Saveta bezbednosti u Njujorku i da li će ta sednica biti održana s obzirom na poslednja dešavanja u Moskvi, Dačić je naveo da je ta sednica zakazana, ali da postoje naznake da će neke zapadne zemlje postaviti pitanje svrhe i održavanja te sednice.

"Naša je obaveza da idemo, a ako bude proceduralno glasanje, to znači da će oni uoči sednice da glasaju o tome da li će sednice biti ili neće biti, što je zaista neprimereno da se na takav način odlučuje o tome. U svakom slučaju mi smo spremni da učestvujemo na sednici, a da li će do sednice doći, i to je sada već pitanje za odnose između velikih sila, odnosno onih koji su članovi Saveta bezbednosti, naročito stalne članice Saveta bezbednosti", rekao je Dačić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je naveo da je do sada bila praksa da kada neka od stalnih članica Saveta bezbednosti zatraži održavanje sednice, da svi prihvataju i dodao da to ne mora da važi i u slučaju Srbije, jer ne bi bilo prvi put da se prekrši dogovor i da se uradi nešto suprotno.

Ministar je naveo da je godišnjica početka bombardovanja, odnosno agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju važan događaj i da će on u zemlji biti obeležen na posebnom komemorativnom skupu na kom će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image