Svet

Nepotizam na briselski način: Predsednica Evropskog parlamenta postavila zeta za šefa kabineta

Mecolini prethodni izbori saradnika takođe su bili kontroverzni
Nepotizam na briselski način: Predsednica Evropskog parlamenta postavila zeta za šefa kabinetaGetty © picture alliance / Contributor

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola imenovala je svog zeta Metjua Tabonea za šefa kabineta.

Tabone, koji je za Mecolu počeo da radi 2013. godine, nasledio je Leticiju Zuletu De Reales Ansaldo, koja preuzima ulogu direktora za odnose sa nacionalnim parlamentima u EP, prenosi "Politiko".

U postu na Fejsbuku, malteški poslanik Aleks Agijus Saliba iz Laburističke partije, opisao je Mecolin potez kao "čist nepotizam".

Tabone je godinama bio blizak saradnik Mecole, a oženio se njenom sestrom 2015. godine, pre nego što je Mecola postala predsednica Evropskog parlamenta.
Kako se navodi, Mecola je 2022. planirala da ga postavi za šefa kabineta, ali je odustala od te ideje zbog afere "Katargejt".

"Politiko" podseća da su Mecolini prethodni izbori saradnika takođe bili kontroverzni.

U jesen 2022, Alesandro Kioketi je unapređen, i sa mesta šefa njenog kabineta prešao je na poziciju generalnog sekretara parlamenta, moćnu funkciju koja nadgleda ogromnu birokratiju institucije.

Prethodni generalni sekretar, Klaus Vele, proveo je 13 godina transformišući svoju funkciju u centar moći sa uticajem na stvari od dnevnog reda parlamenta do toga ko zauzima najviša mesta u instituciji.

Kao bliski Mecolin saradnik, Kioketi je imao koristi od tajnog dogovora da Parlament otvori nekoliko novih radnih mesta kako bi obezbedio političku podršku za Kioketija i zadržao položaj u rukama EPP.

"Grozna saga o postavljanju Kioketija za novog generalnog sekretara Evropskog parlamenta sigurno će naneti štetu ugledu parlamenta u očima evropskih građana i predstavnika drugih institucija EU", rekla je Hajdi Hautala, tadašnja članica Evropskog parlamenta iz Zelenih.

Mecola i njena Evropska narodna partija desnog centra (EPP), koja je podržala Kioketika, insistirali su da samo prate proceduru Parlamenta.

"Konkurs je bio otvoren pre nekoliko meseci, bio je otvoren za sve. Sprovedene su provere podobnosti, i po prvi put ikada, bilo je više od jednog kandidata za posao", rekla je Mecola 2022.

image