Svet

Ministar finansija Francuske napušta politiku, sada će učiti druge kako da gurnu zemlju u deficit

Najdugovečniji ministar ekonomije u modernoj istoriji Francuske poznat je po tome da je pretio Rusiji "finansijskim nuklearnim oružjem", odnosno isključenjem iz SVIFT-a
Ministar finansija Francuske napušta politiku, sada će učiti druge kako da gurnu zemlju u deficitGetty © Antoine Gyori - Corbis / Contributor

Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno le Mer napušta politiku radi profesorske pozicije u idiličnom švajcarskom gradu Lozani. Vest o odlasku Le Mera usledila je nekoliko dana nakon što je objavljena beleška njegovog ministarstva u kojoj se navodi da će budžetski deficit Francuske biti gori nego što su očekivali.

"Posle 22 godine lojalne službe, vraćam se svom prvom pozivu, predajem... ovog puta ekonomiju i geopolitiku, da razmišljam o tome kako bi sutrašnja ekonomija mogla da izgleda, kako dekarbonizovati ekonomiju, kako smanjiti nejednakosti", rekao je Le Mer u oproštajnom govoru u dvorištu Ministarstva ekonomije u Parizu.

"Uradiću ovo u Lozani, na Univerzitetu u Lozani, i zaista ću uživati u susretu sa studentima i razgovoru sa njima", dodao je on.

Le Mer je na funkciji od 2017. godine, što ga čini ministrom ekonomije sa najdužim stažom u modernoj francuskoj istoriji.

On i ostatak kabineta predsednika Emanuela Makrona podneli su ostavku u julu nakon poraza njegove stranke na vanrednim izborima. Novi premijer Mišel Barnije, koji je imenovan prošle nedelje, tek treba da imenuje Le Merovog naslednika.

Upitan da li zauvek napušta politiku, Le Mer je rekao da se "odmakao od političkog života" kako bi razmislio i "udahnuo svež vazduh". Le Merove predsedničke ambicije su javna tajna u političkim krugovima Francuske.

U pisanoj izjavi, Univerzitet u Lozani je naveo je za "Politiko" da će Le Mere predavati u Centru za preduzetništvo za društvo (E4S), zajedničkom poduhvatu Univerziteta u Lozani i drugih škola menadžmenta i istraživačkih centara.

Le Mer je, inače, poznat po svojoj pretnji Moskvi na početku Specijalne vojne operacije, da će ih udariti "finansijskim nuklearnim oružjem", misleći na isključenje iz SVIFT-a.

Le Merov plan neslavno je propao, a Rusija je sada četvrta najjača svetska privreda, moćnija od Japana i Nemačke. I daleko moćnija od Francuske.

image