Svet

Berlin ostaje pri odluci: Ne šaljemo "taurus" Kijevu, razgovori SAD i Velike Britanije nas se ne tiču

Portparol nemačke vlade je naglasio da se stav nemačke vlade nije promenio od kada je dala zeleno svetlo za ograničenu upotrebu nemačkog naoružanja duboko u ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti
Berlin ostaje pri odluci: Ne šaljemo "taurus" Kijevu, razgovori SAD i Velike Britanije nas se ne tičuGetty © Matthias Balk/picture alliance

Razgovori između SAD i Velike Britanije o mogućnosti udara po ciljevima duboko unutar teritorije Ruske Federacije ne tiču se nemačkog naoružanja, a odluka kancelara Olafa Šolca da Ukrajini ne isporuči krstareće rakete "taurus" ostaje nepromenjena, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt.

Podsećanja radi, u medijima su se pojavile informacije da bi Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija krajem septembra na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku mogle da objave da dozvoljavaju Kijevu da upotrebi zapadno oružje za udare na teritoriju Rusije.

Američki predsednik Džozef Bajden ima zakazan sastanak sa britanskim premijerom Kirom Starmerom gde se očekuje da će doneti odluku da ukrajinskoj vojsci ukinu zabranu upotrebe zapadnog oružja dugog dometa za udare dublje na teritoriju Rusije, ne samo na Krim i nove regione za koje trenutna ograničenja ne važe.

"Spekulacije o kojima je reč tiču se oružja koje mi uopšte nismo isporučili i stoga nisu potrebne nikakve izmene", rekao je Hebestrajt novinarima na brifingu vlade.

On je naglasio da se stav nemačke vlade nije promenio od kada je dala zeleno svetlo za ograničenu upotrebu nemačkog naoružanja duboko u ruskoj teritoriji u blizini Harkovske oblasti. Takođe, prema rečima portparola nemačke vlade, ništa se ne menja ni u vezi sa stavom o isporuci raketa "taurus" Ukrajini.

"Savezni kancelar je veoma odlučan po ovom pitanju i ne vidim nikakvu promenu u njegovom mišljenju", naglasio je on.

Portparol vlade je dodao da je Berlin primio k znanju izjave ruskog predsednika Vladimira Putina na ovu temu. Predsednik Ruske Federacije je tokom jučerašnjeg izjave za TASS istakao da bi u slučaju dozvole upotrebe zapadnog naoružanja za udare po ciljevima u dubini ruske teritorije značilo ulazak NATO-a u sukob.

"Ako ta odluka bude doneta, to će značiti ništa drugo do toga da se radi o direktnom učešću zemalja NATO-a, SAD, evropskih zemalja u ratu u Ukrajini. I to, prirodno, suštinski menja samu suštinu, prirodu sukoba. To će značiti da zemlje NATO-a ratuju protiv Rusije. A, ukoliko je to tako, onda ćemo mi usvojiti odgovarajuću odluku, polazeći od pretnji sa kojima se suočavamo," upozorio je ruski predsednik.

image