Svet

Smenjena Eva Kaili

EP će nastaviti da sarađuje sa nacionalnim organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima, navela je Roberta Metsola
Smenjena Eva Kaili© European Parliament via AP

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Metsola saopštila je da grčka političarka Eva Kaili više nije potpredsednica ovog tela, a nakon što je postala jedna od osumnjičenih u istrazi o pranju novca i korupciji.

Metsola je pojasnila da ova odluka odmah stupa na snagu, kao i da će EP nastaviti da sarađuje sa nacionalnim organima za sprovođenje zakona i pravosudnim organima.

U saopštenju EP navodi se da je odluka o smeni usvojena sa 625 glasova za, jednim protiv, dok su dve osobe bile uzdržane.

Podsetimo, belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist jedne zalivske države. Izvor navodi da se u pravnim dokumentima, u slučaju moguće korpucije, pominju Katar i Maroko.

Kaili je danas negirala da je primila novac od Katara, a jedan od njenih advokata rekao je da ona nema nikakve veze sa finansiranjem iz Katara i da "nije preduzela nikakvu komercijalnu aktivnost u svom životu".

Velika istraga odvija se dok je Katar u centru pažnje kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Istražitelji sumnjaju da su isplate bile deo šireg nastojanja zemlje da ulepša svoj imidž usred optužbi da ne poštuje ljudska i prava radnika, javio je "Blumberg".

Grčka uprava za borbu protiv pranja novca naredila je zamrzavanje celokupne lične imovine grčke političarke, kao i njenog supruga i porodice, rekao je ranije izvor.

Tužioci su 9. decembra u Briselu u okviru istrage pretresli 16 kuća, a do sada je zaplenjeno najmanje 750.000 evra. Prekujče je saopšteno da su dve osobe puštene na slobodu, ali nije precizirano o kojim osumnjičenima je reč.

image