Svet

Zapad ne može bez ruske nafte: U prvoj polovini godine kupljeno gorivo vredno dve milijarde dolara

Zemlje koje se protive Moskvi troše sve više na jeftino gorivo napravljeno od ruske nafte, pokazala je nova analiza
Zapad ne može bez ruske nafte: U prvoj polovini godine kupljeno gorivo vredno dve milijarde dolaraGetty © Wibke Geiling

Zapadni saveznici su u prvoj polovini 2024. kupili oko dve milijarde dolara vredno gorivo napravljeno od ruske nafte, koristeći "rupu" u sankcijama, piše "Politiko".

Zajednička analiza Centra za istraživanje energije i čist vazduh i Centra za proučavanje demokratije, utvrdila je da su isporuke benzina, dizela i drugih proizvoda napravljenih od ruske sirove nafte poslednjih meseci porasle kao rezultat uvoza iz samo tri turske rafinerije.

Uvoz je tehnički legalan zbog gorepomenute "rupe" u sankcijama. Naime, iako su EU i njeni zapadni saveznici odavno zabranili skoro sav uvoz ruske nafte, zemlje i dalje mogu da kupuju gorivo ruskog porekla ako se preradi u drugoj zemlji, kao što je Turska.

Prema izveštaju, Turska - i zapadne kompanije koje od nje kupuju - sve više koriste ovo "izuzeće".

Samo u prvoj polovini 2024. godine, EU, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi zapadni saveznici kupili su gorivo u vrednosti od oko dve milijarde dolara prerađeno od ruske nafte u tri turska postrojenja, navodi se u izveštaju.

Turska je, u međuvremenu, "unovčila" popuste od pet do 20 dolara po barelu iz Moskve, povećavajući svoje kupovine iz Rusije godišnje za 34 odsto u 2023, odnosno rekordnih 70 odsto ove godine.

"Kada EU uvozi benzin iz Turske, on je 10 odsto jeftiniji nego što bi bio iz Saudijske Arabije", rekao je Vaibav Raghunandan, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog vazduha. "Ali te uštede se uopšte ne prenose na potrošače; samo kompanije i trgovci imaju koristi. Neko masno zarađuje od ove trgovine, ali to nisu obični ljudi."

image