Svet

Neprihvatljiv za životinje, ne i za ljude: Osuđenik na smrt u Alabami pogubljen azotnim gasom

Alan Judžin Miler (59) proglašen je mrtvim u 18.38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami, a pogubljenje je izvršeno eksperimentalnom metodom koja se u SAD i Evropi smatra neprihvatljivom za eutanaziju životinja
Neprihvatljiv za životinje, ne i za ljude: Osuđenik na smrt u Alabami pogubljen azotnim gasom© Tanjug/AP Photo/Kim Chandler

Američka savezna država Alabama izvršila je drugu egzekuciju u SAD koristeći kontroverznu metodu sa gasom azota, eksperimentalnu za ljude, a koju su veterinari smatrali neprihvatljivom u SAD i Evropi za eutanaziju većine životinja.

Alan Judžin Miler (59), nad kojim je izvršena smrtna kazna na ovaj način, proglašen je mrtvim u 18.38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami.

Miler se tresao i drhtao oko dva minuta na ležaju na kojem je bio položen, dok se njegovo telo povremeno trzalo da se oslobodi kaiševa, nakon čega je usledilo oko šest minuta teškog disanja, prenosi "Gardijan" izveštaj agencije Asošiejted pres.

Smrtonosna metoda podrazumeva vezivanje sa maskom za disanje koja se stavlja na lice i puštanje čistog azota preko nje. Rezultirajući nedostatak kiseonika uzrokuje smrt od gušenja.

Milerove poslednje reči bile su: "Nisam ništa uradio da bih bio ovde. Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt", navode novinari koji su bili svedoci njegove smrti. Glas mu je povremeno bio prigušen maskom koja mu je prekrivala lice od čela do brade.

Milerova smrt poslednja je u nesvakidašnjoj sedmici u SAD u kojoj su petorica osuđenih muškaraca u pet država pogubljena tokom šest dana.

Južna Karolina je u petak izvršila smrtnu kaznu nad Halilom Divajn Blek San Alahom, što je bilo prvo pogubljenje posle 13 godina. Smrtna kazna je izvršena i u Teksasu, Misuriju i Oklahomi.

Pogubljenje Marselusa Vilijamsa u Misuriju izazvalo je veliki gnev širom SAD i šire nakon što su lokalni tužioci, porodica žrtve i nekoliko porotnika bezuspešno pokušali da to spreče.

Nije bilo forenzičkih dokaza koji bi Vilijamsa povezali sa zločinom, a sadašnji tužilac okruga Sent Luis je zaključio da je zatvorenik zapravo nevin.

Miler koji je pogubljen u Alabami, osuđen je na smrtnu kaznu zbog pucnjave 1999. u kojoj je ubio trojicu svojih kolega: Lija Holdbruka, Kristofera Skota Jansija i Terija Džarvisa. Kazna je izvršena uprkos velikim sumnjama u vezi sa novom metodom korišćenja azota.

"Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve. Njegova dela nisu bila čin ludila, već čisto zlo. Tri porodice su zauvek promenjene njegovim gnusnim zločinima, i molim se da mogu da nađu utehu nakon svih ovih godina", rekla je guvernerka Alabame Kej Ajvi u saopštenju. 

Prva egzekucija azotom izvedena je takođe u Alabami u januaru.

Očevidac je za AP opisao tada smrt Keneta Smita (58).

"Smit je počeo da se trese i grči silovito, u grčevima i pokretima sličnim napadima... Snaga njegovih pokreta izazvala je vidljivo pomeranje ležaja bar jednom. Podigao je glavu, a zatim je pao unazad".

Alabama je opisala Smitovu smrt kao "udžbenički primer" pogubljenja.

Smit i Miler dele još jednu osobenost, osim što su nad obojicom izvršene smrtne kazne metodom koja se smatra eksperimentalnom. Obojica su imala izuzetno retko preživljavanje pokušaja pogubljenja smrtonosnom injekcijom.

U Smitovom slučaju, u novembru 2022, on je bio vezan za ležaj četiri sata, deo tog vremena vezan naglavačke, a njegovo telo izrešetano je rupama od igala u uzaludnom pokušaju da mu se ubrizga smrtonosna doza.

Miler je prošao kroz slično traumatično neuspelo pogubljenje dva meseca pre Smita. Poput Smita, bio je privezan za ležaj u Alabaminoj komori smrti u zatvoru Holman i prošao kroz proces za koji su njegovi advokati tvrdili da je fizičko i psihičko mučenje.

Više puta je ubadan iglom i ostavljen da visi uspravno na ležaju u teškim bolovima pre nego što je pogubljenje prekinuto. Advokati su tvrdili da je to što je prošao kroz tako okrutnu i neuobičajenu kaznu trebalo da diskvalifikuje Alabamu iz daljih napora da pogubi Milera, ali državni organi se nisu složili – odmah su pokrenuli postupak za izvršenje smrtne kazne korišćenjem azota.

image