Svet

Boris Džonson zbog vakcina hteo da pokrene invaziju na Holandiju

Meta je trebalo da bude skladište vakcina u Lajdenu
Boris Džonson zbog vakcina hteo da pokrene invaziju na Holandiju© Carl Court/Getty Images

Bivši britanski premijer Boris Džonson priznao je da je tokom vrhunca pandemije kovida, razmišljao da izvrši invaziju na Holandiju kako bi zaplenio njihove anti-kovid vakcine.

Džonson je u svojim memoarima koji će biti objavljeni sledećeg meseca, otkrio da je Oružanim snagama naredio da razmotre da li je moguće izvesti vodeni napad na skladište u Lajdenu, u kome se nalazilo pet miliona doza vakcine "Astra-Zeneka", za koje je Džonson smatrao da pripadaju Britaniji jer su u toj državi razvijene.

Sukob je izbegnut jer su mu nešto mudriji savetnici objasnili da je malo verovatno da će mu plan uspeti, pa je bio primoran da prizna da je ideja o efektivnoj invaziji na saveznika u NATO-u "luda".

Bivši britanski premijer napisao je da je bio ljut što su zalihe vakcine proizvedene uz podršku britanske vlade, "otete".

General-potpukovnik Dag Čalmers, zamenik načelnika štaba odbrane, rekao mu je da je akcija otmice "otetog" - "svakako izvodljiva" i objasnio kako je to moguće obaviti.

"Jedan tim bismo poslali na komercijalni let za Amsterdam, dok bi drugi tim koristio okrilje tame da pređe Lamanš u čvrstim čamcima na naduvavanje. Oni bi tad našli metu, obezbedili robu, odvezli je koristeći šleper i krenuli ka lukama", napisao je Džonson, a prenosi britanski "Telegraf".

Svi su ga, međutim, uverili 'da neće biti moguće da to ostane neotkriveno'. U Belgiji i Holandiji na snazi su bile blokade, a lokalne vlasti su mogle da posmatrao njihovo kretanje.

"Naravno, znao sam da je u pravu i potajno sam se složio sa onim što su svi mislili, ali nisu hteli da kažu naglas: da je cela stvar bila luda", zaključio je Džonson.

image