Svet

Francuski ministar odbrane: Rusija nam je glavna pretnja

Sebastijen Lekornu Rusiju optužuje da "vodi informacioni rat" i "militarizuje nova okruženja, uključujući morsko dno i sajber prostor"
Francuski ministar odbrane: Rusija nam je glavna pretnja© Daniel Pier/NurPhoto via Getty Images

Rusija je trenutno glavna pretnja Francuskoj, kaže francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu u intervjuu za časopis "Point". 

U razgovoru objavljenom u sredu, koji je obeležio izlazak Lekornuove knjige, on je govorio o bezbednosnim izazovima sa kojima se Pariz danas suočava.

Na pitanje koja zemlja ili akter predstavlja "najveću pretnju Francuskoj", Lekornu je odgovorio: "Osim terorističkih grupa, očigledno je to Ruska Federacija".

On je rekao da je Moskva ove godine bila "još agresivnija" nego 2022. i 2023. Rusija predstavlja pretnju "ne samo našim interesima u Africi, već i direktno našim Oružanim snagama", rekao je ministar i dodao da "ruska kontrola vazdušnog saobraćaja je zapretila da će oboriti francusku patrolu 'rafala'". 

Lekornu je dalje optužio Rusiju da "vodi informacioni rat" i "militarizuje nova okruženja, uključujući morsko dno i sajber prostor". 

Moskva je više puta naglašavala da isporuka oružja Ukrajini od strane Pariza rizikuje opasnu eskalaciju. U januaru, Rusija je pozvala na razgovor francuskog izaslanika zbog prisustva "francuskih plaćenika" u Ukrajini. Iako je francuska vlada priznala da njeni građani učestvuju u sukobu, ona je negirala da im je omogućila dolazak na bojno polje. 

Komentarišući neprijateljski stav Pariza, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u maju da predsednik Emanuel Makron "diše" rusofobiju i tvrdi da francuski lider pokušava da upotrebi ratobornu retoriku da podigne poziciju svoje zemlje na svetskoj sceni.

image