Svet

Razgovor Šojgua i francuskog ministra odbrane: Lekorn negirao umešanost Zapada u teroristički napad

Tokom razgovora, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu je odlučno osudio teroristički napad koji se dogodio 22. marta u Podmoskovlju i izrazio saučešće porodicama poginulih
Razgovor Šojgua i francuskog ministra odbrane: Lekorn negirao umešanost Zapada u teroristički napadGetty © Komsomolskaya Pravda

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, na hitan zahtev francuske strane, obavio je telefonske razgovore sa svojim francuskim kolegom Sebastijenom Lekornom, koji je pokušao da ubedi šefa ruskog vojnog resora da Ukrajina i zapadne zemlje nisu umešane u teroristički napad u Moskvi, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

"Na hitan zahtev francuske strane, obavljeni su telefonski razgovori između ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Republike Francuske Sebastijana Lekorna. Ministar odbrane je izrazio saučešće u vezi sa terorističkim napadom u koncertnoj dvorani Krokus siti hol", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se dodaje da je francuski ministar "uporno pokušavao da ubedi da Ukrajina i zapadne zemlje nisu umešane u teroristički napad, prebacujući odgovornost na ISIS", prenose RIA Novosti.

Šojgu je rekao da će istraga u vezi sa terorističkim napadom biti, nesumnjivo, dovedena do kraja i svi odgovorni kažnjeni, navodi se u saopštenju i naglašava da postoje dokazi o ukrajinskom tragu u organizaciji napada.

"Kijevski režim ništa ne radi bez odobrenja zapadnih pokrovitelja. Računamo da u konkretnom slučaju iza toga ne stoji francuska obaveštajna služba", rekao je Šojgu.

Francuski ministar je izrazio spremnost Francuske da sarađuje u borbi protiv terorizma i založio se za produbljivanje bilateralne razmene u cilju maksimalne efikasnosti suprotstavljanja toj pretnji.

Postoji spremnost za dijalog o Ukrajini

Šojgu je tokom razgovora upozorio svog francuskog kolegu da bi slanje francuskih trupa u Ukrajinu stvorilo probleme Parizu, saopštilo je u sredu rusko Ministarstvo odbrane.

"Što se tiče izjava Jelisejske palate o slanju francuskog kontingenta u Ukrajinu, Sergej Šojgu je ukazao da će to, ako budu praktično sprovedene, stvoriti probleme samoj Francuskoj", navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora je konstatovano da postoji spremnost za dijalog o Ukrajini, navodi se u saopštenju.

"Polazne tačke bi mogle biti zasnovane na Istanbulskoj mirovnoj inicijativi. Održavanje sastanka u Ženevi bez učešća Rusije je besmisleno", saopštilo je ministarstvo.

Prema poslednjim informacijama, u terorističkom napadu u "Krokus siti holu" poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim "renoom" pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Do razgovora dvojice ministara došlo je u trenutku napetih odnosa na relaciji Pariz-Moskva zbog izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da zapadni lideri nisu isključili opciju po kojoj bi u Ukrajinu bili poslate vojne snage.

Ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da bi Francuska tokom aprila mogla da podigne 1.500 vojnika u stanje borbene gotovosti za slanje u Ukrajinu.

Francuski predsednik je u februaru rekao i da se EU dogovorila da formira "devetu koaliciju za duboke udare" – za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa, kao i da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

image