Svet

Predstava zvana zakopavanje sekire: Makron i Šolc odlučili da se ne svađaju u javnosti

Nemačka, Francuska i Poljska potvrdile su jedinstvo povodom Ukrajine nakon raskola oko kopnenih trupa i snabdevanja raketama dugog dometa
Predstava zvana zakopavanje sekire: Makron i Šolc odlučili da se ne svađaju u javnosti© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i poljski premijer Donald Tusk organizovali su u petak u Berlinu demonstraciju jedinstva u pokušaju da ublaže posledice višenedeljnih prepirki između Francuske i Nemačke. Tusk, koji je pre samita poručio da je Kijevu potrebno "više oružja a manje priče", služio je kao posrednik.

Šolc je u izjavi za medije posle sastanka insistirao da je "jedinstvo (njihova) snaga", dok je Makron dodao da su tri lidera "jedinstvena i odlučna" u svojoj podršci Ukrajini.

Nemački kancelar je naveo i da zemlje koje podržavaju Ukrajinu nisu u ratu sa Rusijom, ali da će se pomoć saveznika Kijevu nastaviti "koliko god bude potrebno".

"Takođe je jasno da mi nismo u ratu sa Rusijom", ustvrdio je Šolc.

Samit je usledio nakon višemesečnih tenzija Pariza i Berlina oko mogućeg snabdevanja raketama dugog dometa i raspoređivanja trupa na terenu u Ukrajini.

Stručnjaci sumnjaju da će sastanak u potpunosti odagnati zabrinutost u vezi sa stanjem francusko-nemačkih odnosa. Tenzije su sada toliko velike da su postale predmet zabrinutosti javnosti u obe zemlje.

Jirgen Hart, portparol opozicionih Demohrišćana upitao je Šolca zašto se čini da su nemački i francuski lideri napustili svoju praksu "izbegavanja svađe u javnosti".

"Da li postoji razlog za ovu promenu strategije, ili je to samo (serija) jednokratnih gafova?" upitao je on Šolca u Bundestagu.

Šolc je negirao da postoji problem. Dve zemlje su uvek blisko sarađivale, rekao je, "čak i kada se ne slažemo po pojedinačnim pitanjima".

Visoki zvaničnici u Parizu i Berlinu insistiraju na tome da na većini nivoa saradnja teče glatko i da su njih dvoje blisko usklađeni po mnogim pitanjima. Ali oni priznaju izvesna tenzija na vrhu između Jelisejaske palate i nemačkog kancelar.

"Ovo nije francusko-nemački problem – to je problem Makron-Šolca", rekao je Anton Hofrajter, viši poslanik Zelenih i šef evropskog komiteta Bundestaga. "Ali i dalje ima ogroman uticaj na sve ostalo."

Nemački kancelar je posle sastanka poručio i da evropske zemlje nameravaju da stvore još jednu koaliciju za snabdevanje ukrajinskih snaga oružjem dugog dometa.

Prema njegovim rečima, zemlje su se dogovorile da prošire sopstvenu proizvodnju vojne opreme i "nabave još više naoružanja za Ukrajinu svuda na svetskom tržištu".

"Osnivamo novu koaliciju za artiljeriju velikog dometa", rekao je Šolc. Nemački lider nije naveo nikakve detalje i nije odgovarao na pitanja novinara, tako da ostaje nejasno da li je mislio na nešto novo ili na inicijativu koju je Makron najavio prošlog meseca.

Posle samita za Kijev u Parizu, Makron je rekao da će Francuska predvoditi novu koaliciju koja ima za cilj da Kijevu obezbedi "rakete i granate srednjeg i dugog dometa".

Ostaje nejasno koje nove vrste oružja bi kijevski strani sponzori mogli da isporuče, pošto Velika Britanija i Francuska već šalju svoje krstareće rakete "storm šedou" i SKALP, a Makron je obećao još 40 projektila u januaru. SAD su takođe poslale neke od svojih projektila ATAKMS, ali Kijev je već iscrpio ograničenu zalihu i više puta je tražio dodatno oružje usred obustave američke pomoći.

Šolc je do sada odbijao da pošalje rakete "taurus" nemačke proizvodnje u Ukrajinu kako bi izbegao rizik od direktnog sukoba sa Rusijom, opirući se pritiscima stranih partnera i nekih političara kod kuće.

Ranije ove sedmice je naglasio da je isporuka projektila "linija koju ne želi da pređe kao kancelar". On je objasnio da bi takva pošiljka neizbežno zahtevala prisustvo nemačkog vojnog osoblja na ukrajinskom tlu – razvoj koji "ne dolazi u obzir".

Međutim, samo što je Tusk poručio da je "atmosfera tokom sastanka jasno pokazala da su sve ove gadne glasine o prepirkama i neslaganjima između evropskih prestonica jednostavno pogrešne", Makron je dao još jednu "zapaljivu" izjavu, očigledno ne poslušavši Tuskov savet o "manje priče".

Naime, francuski predsednik je za TF2 i "Frans 2" rekao da Ukrajina mora da povrati kontrolu nad svim teritorijama koje je nekada držala, uključujući rusko poluostrvo Krim. U suprotnom, "trajni mir" neće biti moguć, tvrdi on.

Makron je takođe otvoreno opisao Rusiju kao "protivnika Francuske", istovremeno insistirajući da Pariz ne "vodi rat protiv Rusije", već samo "podržava" Kijev u sukobu.

"Svakako, danas je Rusija protivnik. Režim iz Kremlja je protivnik. Činimo sve da Rusiju stavimo pod kontrolu, jer, vrlo jednostavno ću vam reći, nema trajnog mira ako nema suvereniteta, povratka na međunarodno priznate granice Ukrajine, uključujući Krim", rekao je on.

Najnovija izjava francuskog predsednika naišla je na hladan prijem u Rusiji, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Makron očigledno "neće imati ništa protiv da poveća stepen svoje uključenosti" u rusko-ukrajinska neprijateljstva.

"Da, očigledno je da je Rusija protivnik Francuske jer je Francuska već umešana u rat u Ukrajini; ona indirektno učestvuje u ovom ratu", rekao je Peskov novinarima.

Makron u poslednje vreme daje sve ratobornije izjave, što je žestoko zateglo odnose sa Šolcom, ali i izazvalo uznemirenost u francuskoj i, generalno, evropskoj javnosti. Samit u Berlinu bio je prilika da dvojica lidera, makar u javnosti, "zakopaju sekiru" i ne svađaju se.

"Makronov stil je da koristi pritisak i unosi nervozu izbacivanjem novih ideja - metod koji nije uvek popularan, ali može pomoći da se unapredi razgovor", rekla je za "Fajnenšel tajms" Kamil Grand u Evropskom savetu za spoljne odnose. "Šolc je oprezniji i ne govori mnogo", dodala je.

Ta Makronova tendencija često je unosila nervozu u Berlinu. "Problem je u tome što nikada ne znate šta će biti njegova sledeća ideja", rekao je Nils Šmid, portparol Šolcove partije Socijaldemokrata.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner