Svet

Šolc obećao Ukrajini dalekometnu artiljeriju

Saveznici će nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god to bude potrebno, nadovezao se lider Francuske
Šolc obećao Ukrajini dalekometnu artiljeriju© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Zemlje NATO-a i njihovi saveznici u podršci Ukrajini formiraće koaliciju sa ciljem da se Kijevu obezbedi artiljerija velikog dometa, ali će i iskoristiti novac od zaplenjene ruske imovine da se Ukrajini kupi oružje, rekao je kancelar Nemačke Olaf Šolc.

"Naš zajednički cilj je da obezbedimo da Ukrajina može efikasno da se brani od ruskog napada. Naša podrška neće oslabiti", rekao je Šolc u Berlinu nakon sastanka tzv. Vajmarske trojke na kojem su učestvovali lideri Nemačke, Poljske i Francuske.

Naglasivši da evropske zemlje nisu u ratu s Ruskom Federacijom, dodao je da će Francuska, Nemačka i Poljska biti na strani Ukrajine koliko god bude potrebno, dok će buduća koalicija za nabavku dalekometne artiljerije Ukrajini biti u formatu Ramštajn, kontakt grupe od 56 zemalja koje podržavaju kijevski režim u borbi protiv Rusije.

Nemački kancelar je izjavio da predstoji nabavka još više oružja za Ukrajinu na celom svetskom tržištu.

"Proizvodnja vojne opreme će takođe biti proširena, uključujući saradnju sa partnerima u Ukrajini", dodao je Šolc.

Makron: Nećemo inicirati eskalaciju u Ukrajini

Predsednik Francuske Emanuel Makron takođe je obećao podršku Ukrajini – rekao je da će Pariz i saveznici nastaviti da podržavaju Kijev koliko god to bude potrebno.

"Bezbednost Evrope je na kocki. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod koliko god bude potrebno, kao što smo činili od prvog dana, ali nikada nećemo preuzeti inicijativu za bilo kakvu eskalaciju", poručio je Makron.

Poljsku na sastanku predstavlja premijer Donald Tusk.

image