Rusija

Moskva pita Šolca: Šta su pričali Džonson i predstavnik Kijeva u Istanbulu 2022?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se osvrnuo na reči nemačkog kancelara da se Rusija i Ukrajina navodno nisu dogovarale ni o jednom nacrtu mirovnog sporazuma tokom pregovora u Turskoj
Moskva pita Šolca: Šta su pričali Džonson i predstavnik Kijeva u Istanbulu 2022?© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi želeo da pita nemačkog kancelara Olafa Šolca o čemu su u proleće 2022. godine razgovarali tadašnji britanski premijer Boris Džonson i predstavnik Kijeva Dejvid Arahamija, ako, po mišljenju nemačkog lidera, podaci o mirovnom sporazumu između Rusije i Ukrajine predstavljaju propagandu.

"Želeo bih da pitam gospodina Šolca o čemu je tada govorio gospodin Arahamija i šta je tada govorio gospodin Džonson", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara Pavla Zarubina.

Šolc je ranije izjavio da se Rusija i Ukrajina navodno nisu dogovarale ni o jednom nacrtu mirovnog sporazuma tokom pregovora u Istanbulu u proleće 2022. godine, nazivajući to ruskom propagandom.

"Ne, to je ruska propaganda", rekao je kancelar odgovarajući na pitanje da li je postojao nacrt mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

"Navodno je postojao gotov mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine, ali je to navodno sprečio ili (bivši britanski premijer) Boris Džonson ili (predsednik SAD) Džo Bajden. Potpuna glupost!", dodao je Šolc.

Prema Šolcovoj verziji, pregovori su prekinuti, jer je Rusija prerasporedila svoje trupe i pokrenula "veliku ofanzivu na istoku Ukrajine, kao i zbog događaja u Buči, gde je ukrajinska strana izvela provokaciju".

Podsetimo, glavni pregovarač u Istanbulu i šef parlamentarne frakcije stranke Vladimira Zelenskog David Arahamija priznao je krajem novembra prošle godine da je Kijev u martu 2022. imao priliku da zaključi mirovni sporazum, što bi sprečilo buduće krvoproliće i pod uslovima koji bi bili povoljniji nego sada.

Prema njegovim rečima, britanski premijer Boris Džonson je stigao u Kijev tokom razgovora i poručio ukrajinskim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume sa Moskvom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u intervju američkom novinaru Takeru Karslonu, rekao je da su u Istanbulu bili blizu pregovora sa Kijevom.

Na Karlsonovu konstataciju da Moskva želi da sukob u Ukrajini reši sporazumom, Putin odgovara potvrdno.

"Bili smo blizu uspeha. U Istanbulu smo pripremili ogroman dokument koji je parafirao šef ukrajinske delegacije. Potpisao je neke odredbe, ali ne sve. Sam je rekao, 'Mi smo spremni da potpišemo, a rat bi odavno bio gotov; pre 18 meseci.' Međutim, došao je britanski premijer Boris Džonson, i oni su propustili tu šansu", izjavio je Putin.

Kako navodi do sada je na Zapadu bilo mnogo buke o nanošenju strateškog poraza Rusiji na bojnom polju, ali ističe da je tamošnjim liderima sada jasno da je to teško postići, "ako je uopšte moguće."

"Po mom mišljenju, to se nikada neće dogoditi. Čini mi se da su to sada shvatili i oni koji su na vlasti na Zapadu. Ako je tako, moraju da razmišljaju šta dalje. Mi smo spremni za taj dijalog", zaključuje ruski predsednik.

image