Svet

Šolc: Pregovori o Ukrajini nemaju smisla ako govorimo o njenoj kapitulaciji

Ukrajina će bez pomoći Sjedinjenih Država proći veoma teško, a Evropa mora da poveća svoj doprinos, ocenjuje nemački kancelar
Šolc: Pregovori o Ukrajini nemaju smisla ako govorimo o njenoj kapitulaciji© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa

Diplomatski napori oko Ukrajine su u toku, ali mirovni pregovori su besmisleni ako dođe do kapitulacije Kijeva, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za list "Zidojče cajtung".

"Poziv na pregovore sam po sebi ne rešava problem. Ako pregovori znače da Ukrajina jednostavno mora da kapitulira, oni nemaju smisla", kazao je Šolc i napomenuo da Rusija može "okončati sukob u bilo kom trenutku ako povuče svoje trupe".

On je dodao da će Ukrajina bez pomoći Sjedinjenih Država proći veoma teško, a da Evropa mora da poveća svoj doprinos.

"Bez pomoći SAD to bi bilo veoma teško, jer su one velika vojna sila sa najvećim odbrambenim budžetom na svetu. Nemačka je, da citiram kancelara Helmuta Šmita, srednja sila. Danska, Holandija i Poljska rade mnogo u tom pravcu. Međutim, Evropa radi premalo, stoga je moj poziv drugim zemljama EU jasan: vidite da li i vi možete da povećate pomoć Ukrajini", poručio je.

Odgovarajući na pitanje da li će Nemačka isporučiti Ukrajini krstareće rakete dugog dometa "taurus", Šolc je ponovo izbegao direktan odgovor. 

"Nemačka isporučuje oružje, koje je sada važno. Mi smo najveće pristalice Ukrajine posle Sjedinjenih Država i snabdevamo je onim što je neophodno za njenu odbranu", pojasnio je šef nemačke vlade.

Šolc je dodao da će Nemačka ove godine izdvojiti 15 milijardi evra za podršku Ukrajini, uključujući više od sedam milijardi evra za snabdevanje Kijeva oružja. 

Danas, tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog prestonici Nemačke, potpisan je bilateralni sporazum između Berlina i Kijeva o bezbednosnim obavezama i dugoročnoj podršci. 

Ukupan obim pomoći Nemačke Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne od februara 2022. premašio je 27 milijardi evra. 

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, u intervjuu novinaru Takeru Karlsonu, rekao da Rusija nikada nije odbila dijalog o Ukrajini, ali posle prekida pregovora u Istanbulu u martu 2022. godine, neće učiniti prvi korak.

image