Rusija

Medvedev: Ukrajina je slepo oružje u rukama Zapada protiv Rusije

Neophodno je da se izračuna šteta naneta raznim zemljama zbog kolonijalne politike Zapada, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije
Medvedev: Ukrajina je slepo oružje u rukama Zapada protiv Rusije© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Ukrajina je potpuno izgubila političku nezavisnost, služi kao slepo oružje u rukama kolektivnog Zapada protiv Rusije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Zato vodimo Specijalnu vojnu operaciju, da zaštitimo naše nacionalne interese i građane naše zemlje. To radi svaka suverena, nezavisna država koja poštuje sebe - u potpunosti u skladu sa Poveljom UN", kazao je Medvedev na međunarodnom međupartijskom forumu pristalica borbe protiv savremenih praksi kolonijalizma "Za slobodu nacija" u Moskvi.

Bivši ruski predsednik je istakao da neokolonijalne aktivnosti različitih paradržavnih struktura, uključujući američke vojne biološke laboratorije raspoređene širom sveta, izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Medvedev je ocenio da neke zemlje žele da izbrišu zločine kolonijalizma iz sećanja i napomenuo da Moskva smatra da je neophodno izračunati štetu nanetu raznim zemljama zbog kolonijalne politike Zapada.

"Rusija poziva na poništavanje pokušaja falsifikovanja istorije, uz pomoć kojih se svetsko čovečanstvo obmanjuje, a manjina želi da izbriše monstruozne zločine kolonijalizma iz sećanja čovečanstva. Važno je da se sistematizuju podaci o zločinima počinjenim tokom kolonijalnog perioda, da se napravi objektivna procena pričinjene štete", ukazao je.

On je predložio da se u okviru Generalne skupštine UN razmotri mogućnost uspostavljanja Dana sećanja na žrtve kolonijalizma i obeležavanja 14. decembra, podsetivši da je to datum usvajanja pomenute Deklaracije o davanju nezavisnosti kolonijalnim zemljama i narodima iz 1960. godine.

Medvedev je napomenuo da Afrička unija već aktivno radi u tom pravcu i da se bavi stvaranjem afrocentrične istoriografije, formirajući sopstveni sistem vrednosti umesto neokolonijalnih pristupa koji se nameću metropoli. 

Zapad politizuje aktivnosti struktura poput MMF-a

Medvedev je dodao da Zapad, u svoju korist, politizuje aktivnosti takvih finansijskih struktura kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka i Svetska trgovinska organizacija (STO).

"Zapadni moderni kolonijalisti aktivno usađuju nelegalnu regulaciju ekonomskih procesa. Oni su zapravo uspostavili kontrolu nad modernim institucijama globalnog upravljanja. Smatraju ih apsolutno svojim, uključujući MMF, Svetsku banku, STO. Bez grižnje savesti, oni politizuju aktivnosti tih struktura za sopstvenu korist. Istovremeno se žrtvuju legitimni interesi i dobrobit milijardi ljudi", ukazao je.

image