Rusija

Lavrov: Zapad koristi Povelju UN kako im odgovara, tzv. Kosovo i Krim su najbolji primer

Karlsonov intervju otvorio oči Amerikancima koje žive u informacionoj blokadi, poručio je šef ruske diplomatije učestvuje na konferenciji posvećenoj 10. godišnjici državnog udara u Ukrajini
Lavrov: Zapad koristi Povelju UN kako im odgovara, tzv. Kosovo i Krim su najbolji primer© Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Zapad da koristi Povelju UN kako njima najbolje odgovara i istakao da je Ukrajina, koju taj isti Zapad podržava, teritorija koja umire.

Obraćajući se okupljenima na konferenciji posvećenoj 10. godišnjici državnog udara u Ukrajini na temu: "Evromajdan: izgubljena decenija Ukrajine", Lavrov je, upitan da prokomentariše reformu UN, rekao da se o toj reformi već dugo razgovara. 

"Za mene su važna dva aspekta te reforme. Prvi je konceptualni, a drugi praktičan.
Konceptualno – uvereni smo da Povelja UN sadrži sve neophodne principe poštovanja koji će osigurati mir i bezbednost. Ranije sam više puta govorio o tome. Kada Amerikancima nešto treba, oni gledaju na kojim principima povelje da zasnivaju svoje delovanje. Pa tako, kada je bilo potrebno da se proglasi jednostrani referendum o nezavisnosti Kosova, rekli su da je to zasnovano na principu samoopredeljenja naroda, koji se nalazi u Povelji UN", ukazao je.

A kada je na Krimu održan referendum koji je bio otvoren, transparentan, uz učešće mnogih međunarodnih posmatrača, oni to nisu prihvatili, osudili su i rekli da se time krše principi teritorijalnog integriteta, podsetio je šef ruske diplomatije.

Kijevske vlasti su međunarodni prosjaci

Ruski ministar spoljnih poslova nazvao je vlasti u Kijevu "međunarodnim prosjacima", a samu Ukrajinu teritorijom koja umire.

Ministar je napomenuo da Zapad koristi Ukrajinu "u svakom smislu" kako bi obuzdao Rusiju, naneo joj strateški poraz i ne dozvoli Moskvi da igra ulogu na svetskoj sceni koja joj s pravom pripada.

"Kao rezultat toga, Ukrajina, koja je dobila najbogatiji industrijski potencijal od Sovjetskog Saveza i Ruske imperije, pretvorila se u najsiromašniju državu u Evropi, u teritoriju koja umire, bez preterivanja. Kijevske vlasti su jednostavno međunarodni prosjak, što su već svi u svetu priznali", ocenio je Lavrov.

Lavrov je ocenio da je u Ukrajini ostalo manje od polovine stranih plaćenika i dodao da su ostali ili otišli ili poginuli.

Po pitanju dijaloga sa Ukrajinom, Kijev je na potezu, a ne Moskva, jer je ukrajinski lider Vladimir Zelenski dekretom zabranio pregovore, naglasio je Lavrov.

Američko društvo živi u informacionoj blokadi

Lavrov se osvrnuo na intervju predsednika Rusije Vladimira Putina američkom novinaru Takeru Karlsonu i istakao da je postalo jasno da je do sada društvo u SAD živelo u potpunoj informacionoj blokadi.

"Prosvetljenje koja se iznenada dogodilo u američkom društvu nakon intervjua Vladimira Putina Takeru Karlsonu govori jedno. Za mene je najvažnije da se pokazalo da američko društvo živi u potpunoj informacionoj blokadi. Oni su hranjeni unutrašnjim narativom, pre svega , Demokratske partije", podvukao je.

Britanci agresivniji od SAD u Ukrajini

Pozicija Velike Britanije u sukobu oko Ukrajine je agresivnija od linije Sjedinjenih Američkih Država. Zapadni instruktori pomažu u direktnim napadima ukrajinskih trupa na ruske ciljeve, samim tim Zapad učestvuje u ratu protiv Rusije, naveo je ruski ministar spoljnih poslova.

"Nema sumnje da nam je Zapad objavio rat, oni to ne kriju. I iako na sve moguće načine govore da 'oni samo naoružavamo Ukrajinu, a ona se bori sama'. Svi razumeju da je to laž. Zapadni instruktori prate kako planiranje sprovodi Generalštab Ukrajine, pomažu da se usmere ka ciljevima, već smo 100 odsto sigurni u to", kazao je Lavrov.

On je istakao da je uloga koju Engleska igra u aktuelnim događajima još agresivnija, sofisticiranija u svojoj provokativnoj upornosti od bilo kog drugog učesnika, uključujući čak i Sjedinjene Države.

Osim toga, Lavrov je naveo da je u ratu glavna stvar strategija, a da strategije nisu u Kijevu, već daleko.

"Prema našim podacima, Evropska služba za spoljne poslove je sačinila preporuke koje kažu da Kijev treba da prebaci oružje koje bi moglo da stigne u 'srce Rusije' kako bi se sejala panika u Ruskoj Federaciji – zar to nije direktno učešće u ratu?", ukazao je.

On je istakao da je prvobitni sporazum bio da se problemi u Ukrajini reše federalizacijom, ali da je Kijev odlučio da odustane od toga, pokušavajući da reši "problem Donbasa" silom – skoro kao "konačno rešenje jevrejskog pitanja" u nacističkoj Nemačkoj.

Šef ruske diplomatije je istakao da Zapad pokušava da prevari zemlje globalne većine da se pridruže "formuli mira" Zelenskog.

"Sada pokušavaju da prevare, nasamare i uvuku, sve zemlje sveta većine, uključujući i one koje su ovde trenutno na sastanku, da podrže potpun ćorsokak odnosno takozvanu
'formulu mira' ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ta 'formula mira' nije ništa drugo do lažna", istakao je Lavrov.

On je takođe podsetio da je nedavno u Davosu održan još jedan sastanak povodom te "formula mira" Zelenskog i da je ono što im je bilo najvažnije zajednička fotografija.

image