Svet

Član Bundestaga: Nemačka nije odustala od isporuke "taurusa" Ukrajini

Poslanik Alternative za Nemačku Jan Nolte ukazuje da bi isporukom raketa, prema međunarodnom pravu, Nemačka postala učesnica u sukobu
Član Bundestaga: Nemačka nije odustala od isporuke "taurusa" Ukrajini© Tanjug/Karl-Josef Hildenbrand/dpa via AP

"Slanjem raketa 'taurus' u Ukrajinu Nemačka u skladu sa međunarodnim pravom rizikuje da postane strana u sukobu", ocenio je za "Novosti" Jan Nolte, poslanik Alternative za Nemačku i član Odbora za bezbednost nemačkog Bundestaga, povodom presretnutog razgovora iz Bundestaga kojim je razotkriven nemački plan napada na Krimski most koji je zabrinuo svetsku javnost.

Prema njegovim rečima tema razgovora je bila potencijalna upotreba krstarećih raketa "taurus" na strani Ukrajine, a nemačko učešće je podrazumevalo dostavljanje koordinata za ciljani objekat. Takođe, kaže, razmatralo se i da li bi ovi podaci mogli indirektno da se dostave Ukrajini.

Na pitanje da li postoji bojazan da će procuriti još poverljivih informacija, Jan Nolte kaže da slučaj govori da pojedinim visokopozicioniranim oficirima nedostaje razumevanje osnovnih nijansi profesije.

"Vođenje takvih razgovora preko bezbedne veze trebalo bi da bude aksiom. U celoj priči zabrinjava da se uopšte razmatrala mogućnost dostavljanja podataka iz Nemačke u Ukrajinu, što bi trebalo da bude apsolutni tabu", kaže Nolte i dodaje da Bundesver i druge oružane snage redovno razrađuju teorijske scenarije o ratu. 

Prema njegovim rečima Bundesver je imao razrađen plan u slučaju raspada Evropske unije 2017. godine, a da u suštini nije verovao u takav scenario, dok je američka vojska napravila plan odbrane od vanzemaljaca.

"Vojni sukob, na žalost, sa Rusijom je verovatniji od raspada EU ili invazije vanzemaljaca. Razlog za to je neodgovorna nemačka spoljna i bezbednosna politika- Činjenica da su takvi scenariji razrađeni ne znači nužno i da će ikada biti primenjeni", smatra sagovornik "Novosti".

Nolte kaže da će Odbor za odbranu sutra održati posebnu sednicu posvećenu tom pitanju, i da je CDU sastavio predlog jer želi da Bundestag ponovo glasa o isporuci "taurusa" Ukrajini, a na dnevnom redu će se naći već u četvrtak. Jer, oficiri su potvrdili da se to može sprovesti bez nemačkog učešća, kaže on, odnosno da Ukrajinci dođu u Nemačku na obuku za upotrebu "taurusa".

AfD će iskoristiti priliku da podnese zahtev za obustavljanje prihvata ukrajinskih vojnika na nemačkom tlu, jer se to takođe, po međunarodnom pravu, može da kvalifikuje kao mešanje u sukobu.

"Većina Nemaca se protivi slanju "taurusa" Ukrajini. Logika je jasna - ako ste hteli da pomognete Kijevu po svaku cenu, onda je trebalo da podržite mirovne pregovore. Imali smo dobre izglede da to uradimo na pregovorima u Istanbulu koji su upriličeni ubrzo nakon izbijanja rata. Jedno je sigurno - vojnog rešenja nema, jedino se može i mora da se razgovara", poručuje poslanik AfD.

Upitan da prokomentariše upozorenje šefice nemačke diplomatije Analene Berbok o opasnostima nasilnog prekrajanje granica, Nolte kaže da ta izjava pokazuje da postoje dvostruki standardi i da ona podržava secesiju ili državni udar samo ako se to uklapa u njenu političku agendu. On je ocenio da je reč o ideološki slepoj i neodgovornoj osobi.

"Berbokova rizikuje da nemačko oružje bude usmereno protiv Moskve, uz rizik od eskalacije sukoba na ceo svet. Mi u AdF želimo mir! Berbokova je posvećena tome da što više ograniči slobodu izražavanja u Nemačkoj. Pod njenim patronatom, nemačka tajna služba se ponovo koristi protiv vladinih kritičara. Sve su to stvari koje pripadaju vremenu njenog dede koje ne bi trebalo da ponavljamo, ukazuje Nolte govoreći o nacističkoj prošlosti šefice nemačke diplomatije.

image